Actuele waterstanden voor iedereen 24/7 inzichtelijk

Amersfoort – De waterpeilen op driehonderd locaties in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe zijn sinds deze maand online op de website van het waterschap te bekijken.

Op deze locaties meet het waterschap continue de waterstanden, doorgaans bij stuwen en gemalen. De gegevens helpen het waterschap om te zorgen voor waterveiligheid en droge voeten. Met name agrariërs en terreinbeheerders kunnen baat hebben bij actuele kennis over de waterstanden.

Medewerkers van het waterschap begonnen eerder dit jaar met het digitaal ontsluiten van waterpeilgegevens. Eerst werd een selectie van meetpunten op internet geplaatst. Nu zijn de peilen van alle gemalen, stuwen en andere meetpunten die zijn aangesloten op de telemetrie-hoofdpost van het waterschap te bekijken via de website van Waterschap Vallei en Veluwe. Kijk hiervoor op http://www.vallei-veluwe.nl/waterstanden/ .

Maatregelen tegen wateroverlast
Dankzij deze nieuwe toepassing op de website kunnen landschapsbeheerders, agrariërs en andere geïnteresseerden op een eenvoudige manier zien wat de actuele waterstanden zijn en hoe deze zich de afgelopen periode hebben ontwikkeld. Het monitoren van de waterstanden is een belangrijk onderdeel van het takenpakket van het waterschap. Aan de hand van meetgegevens en weersvoorspellingen kan het waterschap bepalen welke maatregelen nodig zijn om wateroverlast te voorkomen.