Meer ruimte voor vestiging coffeeshops in Amersfoort

Amersfoort – In Amersfoort zijn er op dit moment te weinig coffeeshops om te kunnen voldoen aan de vraag. De druk op de huidige locaties is groot en dit leidt in sommige gevallen tot overlast.

De vestigingscriteria maakten het vrijwel onmogelijk een coffeeshop op een nieuwe locatie toe te staan. Om die reden heeft de burgemeester in overleg met het college van burgemeester en wethouders en gemeenteraad nieuwe criteria vastgesteld die vanaf 4 februari 2016 van kracht zijn.

In het nieuwe beleid zijn er maximaal zeven coffeeshops toegestaan, waarvan twee in de binnenstad. De coffeeshops komen op afstand van voorgezet en basis onderwijs en mogen niet worden gevestigd in een woonstraat. Met het nieuwe beleid is het mogelijk mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging en/of omgevingsvergunning om een horecabestemming mogelijk te maken. Bij elke aanvraag wordt getoetst of een coffeeshop op een aangedragen locatie wenselijk is vanuit openbare orde, veiligheid en leefbaarheid.

Er is op dit moment ruimte voor drie nieuwe coffeeshops. Met het indienen van de vergunningsaanvraag/-aanvragen gaat de formele procedure en termijn lopen. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar de locatie van de coffeeshop en naar de ondernemer zelf.

Geïnteresseerde ondernemers kunnen hun interesse kenbaar maken via een digitaal formulier op de website van gemeente Amersfoort. Dit kan vanaf maandag 8 februari 2016 9.00 uur tot en met zondag 6 maart 2016. Meer informatie over het aanmelden en over het nieuwe beleid is te vinden op de website: www.amersfoort.nl/coffeeshopbeleid