Gemeente Baarn vindt dat mantelzorgers steun en waardering verdienen

Baarn – De gemeente Baarn vindt dat mantelzorgers steun en waardering verdienen. Mantelzorgers kunnen voor ondersteuning terecht bij het Lokaal ExpertisePunt Informele Zorg (LEIZ – voorheen bekend als Steunpunt Mantelzorg Baarn).

Met ingang van dit jaar is de gemeente ook verantwoordelijk geworden voor de waardering van mantelzorgers. Het gemeentelijke Mantelzorgcompliment wordt gegeven in de vorm van een geldbedrag van 150 euro per zorgvrager.

Om in aanmerking te komen voor het Mantelzorgcompliment gelden een aantal voorwaarden. Zo moet de zorgvrager in Baarn wonen en kan per zorgvrager één mantelzorger voor het Mantelzorgcompliment worden voorgedragen. De voorgedragen mantelzorger is iemand die minimaal 8 uur per week en langer dan 3 maanden aaneengesloten onbetaald zorg verleent aan een familielid, buurvrouw, vriend of iemand anders in de directe omgeving die een zelfstandige huishouding voert. Het gaat dan om zorg buiten de normale dagelijkse zorgtaken en niet om zaken als stofzuigen, afwassen, normale opvoedtaken enzovoorts. Zorgvragers die via de Wet langdurige zorg (Wlz) in een instelling wonen, worden niet geacht een zelfstandige huishouding te voeren en komen niet in aanmerking voor het Mantelzorgcompliment.

Aanvragen
Voor het aanvragen van het Mantelzorgcompliment van de gemeente Baarn moet de zorgvrager een formulier invullen. Dit formulier kan men downloaden van de website Stichting Welzijn Baarn: http://www.welzijnbaarn.nl/p/19/802/mantelzorg-compliment-2015 of u kunt het ophalen bij het LEIZ op de Oranjestraat 8a te Baarn. U kunt het formulier tot en met 29 februari 2016 per email versturen naar mantelzorg@welzijnbaarn.nl Het formulier kunt u ook per post versturen of inleveren bij: Lokaal ExpertisePunt Informele Zorg (LEIZ), Oranjestraat 8a, 3743 GD Baarn.