Sfeervol Amersfoort Jazz met verrassend programma

Amersfoort – Het laatste weekend van mei staat de binnenstad van Amersfoort bol van de jazz en wereldmuziek. Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 mei worden op de pleinen, maar ook op diverse binnenlocaties in het kader van Rabobank Amersfoort Jazz vele spannende optredens gegeven. In 2016 ontvangt Amersfoort Jazz op de 37e editie 409 muzikanten uit binnen- en buitenland voor 49 concerten op vele podia in de historische binnenstad van Amersfoort.

Met Jonge Helden, XL-Concerten, Levende Legendes en Co-producties. Met Izaline Calister als Artist in Residence 2016. Waar naar verwachting zeker 80.000 bezoekers, jong en ouder, kijken en luisteren naar de mooiste concerten van nu. In allerlei genres en cross-overs van culturen. Veel muzikanten zijn op verschillende momenten in allerlei formaties terug te zien.

Liefhebbers van mondiale jazz worden uitgenodigd om met de muzikanten op avontuur te gaan langs de mooie pleinen, pandjes en grachtjes van de stad. Alles op korte loopafstand gepresenteerd binnen de oude stadsmuren om een intieme sfeer te bewaren. Voor het volledige programma kijk op www.amersfoortjazz.nl.

Izaline Calister
Zangeres Izaline Calister is dit jaar de Artist in Residence van Rabobank Amersfoort Jazz. Zij brengt op de vrijdagavond met het Peter Beets Quartet en het Amersfoorts Jeugd Orkest de beroemde opera Porgy & Bess op het Lieve Vrouwekerkhof. Zaterdag is ze te gast bij de voorstelling New York Round Midnight in De Flint. Daarna speelt zij met haar eigen band als hoofdact op het podium op de Hof. Hier presenteert ze ook haar nieuwe cd ‘Rayo di Lus’ (rays of sunlight). Op zondag sluit ze Rabobank Amersfoort Jazz af met de Big Band On The Move op de Groenmarkt.

Zuid-Afrika
Dit jaar is Zuid-Afrika het focusland. Een negenkoppige groep Zuid-Afrikaanse artiesten komt speciaal voor het festival naar Nederland. Gezamenlijk brengen ze de Zuid-Afrikaanse jazzcultuur naar Nederland, zowel qua stijl als in composities, veelal geschreven door dezelfde artiesten die ze nu ook ten gehore brengen. Uiteraard ontbreken nummers van bekende Zuid-Afrikaanse artiesten, zoals Miriam Makeba en Hugh Masekela, niet.

Vreemd Wild
Het Amsterdam Artist Collective komt naar Rabobank Amersfoort Jazz met een uniek pop-up festivalconcept: Vreemd Wild. Een dagvullend programma op zondag 29 mei. Non-stop live-muziek vanaf het podium op het Lieve Vrouwekerkhof. Jonge musici die in diverse formaties en vanuit verschillende invalshoeken van wereldmuziek zorgen voor energieke optredens. Vijf bands met in totaal 54 muzikanten die het publiek opzwepen én spannende crossovers met elkaar aangaan. Amariszi, Zorita, Ot Azoj, Kasba en Sysmo brengen een dansbare mix van muziekstijlen. Van Afrobeats en Balkangrooves tot Mestizopop en Raï. Geen timetables, wél feest!