Aantal jonge freelancers en flexwerkers verdubbeld in provincie Utrecht

Eemland – Het aantal jonge freelancers en flexwerkers in de provincie Utrecht is in het tweede kwartaal van 2016 sterk toegenomen. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal freelancers en flexwerkers tot 25 jaar met maar liefst 92 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder zo’n 10.000 freelancers en flexwerkers. De gevolgen van het afschaffen van de VAR en het invoeren van de wet DBA lijken daar ten grondslag aan te liggen. “De provincie Utrecht kent veel studenten en jongeren. Het lijkt erop dat steeds meer jongeren naast hun studie als freelancer aan de slag gaan”, zegt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. “De enorme toename in het aantal freelancers en flexwerkers toont aan dat onze manier van werken structureel aan het veranderen is. De transitie van vast naar flex zal naar verwachting verder doorzetten. Dat zie je ook terug bij die groep jongeren.” Volgens Den Ronden komt de stijging voor een belangrijk deel door de invoering van de Wet DBA. De VAR-verklaring maakte in mei plaats voor modelovereenkomsten. Volgens Den Ronden vergroot die wetswijziging de aantrekkingskracht van freelance-payrolling. “Bedrijven die zzp’ers inhuren, lopen nu het risico op naheffingen en boetes als ze niet conform de regels handelen. Over die regels bestaan nog veel onduidelijkheden.

Door freelancers die via payrolling werken in te huren, dekken zij de financiële risico’s af.” In de provincie Utrecht gingen gemiddeld 38 procent meer mensen aan de slag als freelancer of flexwerker. Dat is boven het landelijk gemiddelde van vijftien procent. Doordat er in de provincie zoveel jonge freelancers bijkwamen, daalde de gemiddelde omzet per freelancer gemiddeld met zeventien procent. Jongeren verdienen immers doorgaans minder dan ouderen. Landelijk steeg het aantal freelancende jongeren met maar liefst 44 procent. Dat verklaart waarom ook op landelijk niveau de gemiddelde omzet per zelfstandige met twee procent daalde.

Steeds meer opdrachtgevers kiezen voor flexibel arbeid. Het aantal opdrachtgevers dat voor flex kiest steeg in Nederland met elf procent. Daarbij zetten bedrijven ook gemiddeld meer freelancers en flexwerkers in. Het aantal flexwerkers per opdrachtgever is dit afgelopen kwartaal licht gestegen met vier procent.

Tentoo is een full service HR-dienstverlener en biedt payrolling, salarisadministratie, zzp-support, human resources en verzekeringen aan ondernemers, zpp’ers en freelancers.