Zeer zeldzame schildpaddengeboortes in DierenPark Amersfoort

Amersfoort – Er zijn twee zeer zeldzame Egyptische landschildpadden geboren in DierenPark Amersfoort. Voor de eerste keer zijn er in het park twee eieren uit hetzelfde broedsel uitgekomen.

Bijzondere geboortes: “Wereldwijd maken er maar zo’n tweehonderd van deze landschildpadden deel uit van het fokprogramma”, vertelt dierverzorger Paul Rodewijk.

De schildpadden zijn een mini-uitvoering van hun ouders: “Alles zit erop en eraan, maar dan in het klein. De jongen zijn nu een paar weken oud. Een kleintje weegt zo’n vijftien gram en is ongeveer vijf centimeter groot. Ter vergelijking: een volwassen exemplaar weegt zo’n driehonderd gram en is ongeveer twaalf centimeter groot. Dat is nogal een verschil”, concludeert Paul.

De Egyptische landschildpadden komen nog maar zelden in het wild voor en in dierenparken worden de dieren nauwelijks geboren: “De omstandigheden waarin de eieren uit kunnen komen, zijn zeer nauwkeurig; het mag niet te heet zijn, niet te koud, niet te vochtig, maar ook weer niet te droog”, legt Paul uit. “Vorig jaar kwam er ook een ei uit in het park, dat was al bijzonder, maar het is voor het eerst dat er twee eieren zijn uitgekomen; helemaal geweldig.”

Omdat de Egyptische landschildpad zeer zeldzaam is, is de dubbele geboorte extra belangrijk voor het fokprogramma waar de schildpadden onderdeel van uitmaken. De twee jongen groeien de komende tijd op achter de schermen van de Amersfoortse dierentuin.