Soest eerste gemeente in Nederland met solar bankjes

Soest – De gemeente start een pilot met wifi hotspots rondom ‘solar banken’ in de openbare ruimte. Aangezien de gemeente Soest de eerste gemeente is in Nederland waar deze banken worden geplaatst, zal het eerste bankje donderdag 1 december om 12 uur officieel worden ‘geopend’ door wethouder van Berkel.

Met de ‘solar bank’ kiest de gemeente voor een innovatieve en duurzame benadering van bereikbaarheid in de openbare ruimte. Wifi hotspots kunnen mensen bewegen om naar buiten te gaan, ook om elkaar te ontmoeten.

Zonne-energie
De ‘solar bank’ is een nieuw eigentijds product, ontwikkeld door het jonge, innovatieve Nederlandse bedrijf InfraMarks. Doel is om de openbare ruimte op een duurzame manier smart te maken. De ‘solar bank’ werkt geheel autonoom op zonne-energie en is voorzien van een ingebouwde 4G-router, USB-poorten en ledverlichting. Dit betekent dat er ook geen elektriciteitsvoorziening hoeft te worden aangelegd. Na 22.00 uur is de wifi door de weeks uit. Op vrijdag en zaterdag is dat om 23.00 uur.

Proef
In de pilot plaatst de gemeente op 8 locaties verspreid over Soest en Soesterberg een ‘solar bank’. Dit zijn locaties waar nu al vaak banken staan en veel gebruikt worden. Mocht de pilot succesvol zijn, dan zal worden bezien of op andere locaties ook een dergelijke bank gerealiseerd kan worden.

Locaties:
1.Gemeentetuin (bestaande locatie met bankjes, veel sportende ouderen);
2.Evenemententerrein Soesterengweg (sporten en hondenuitlaten);
3.Vredehofstraat – Colenso (uitvalweg/fietsroute nabij Paleis Soestdijk);
4.JOP Vrijheidsweg (ontmoetingsplaats voor jongeren);
5.Oostergracht / Koningsweg (bij vijvers bedrijfsterrein De Grachten);
6.Smitsweg naast voetbalveld (multifunctioneel plein voor onder meer ontmoeten en sporten);
7.Banningstraat – hoek Oude Tempellaan;
8.Kampweg ten zuiden van A28 (bestaande locatie met bankje).