Eerste duurzame StationsHuiskamer in Baarn geopend

Baarn – Op het treinstation van Baarn is de eerste duurzame StationsHuiskamer van Nederland geopend. De StationsHuiskamer is een initiatief van NS-Stations om het serviceniveau voor de reiziger te verhogen.

Ook op het relatief kleine station van Baarn is er nu een prettige plek om te verblijven. De StationsHuiskamer is een plek waar reizigers prettig kunnen wachten met zicht op actuele reisinformatie. Er is gratis Wifi beschikbaar en er zijn extra stopcontacten om bijvoorbeeld een mobiele telefoon op te laden.

Ook wordt er onder meer koffie verkocht en kan men gebruik maken van de toiletvoorzieningen. Medewerkers van de voormalige Kiosk op deze plek zijn nu de gastvrouwen en gastheren van de StationsHuiskamer. Afgelopen maandag mocht Junit Leidster Margreet van der Hoeve het rode lint doorknippen.

Station Baarn heeft nu de achtste StationsHuiskamer in Nederland. Het is echter de eerste die duurzaam is ingericht. De zithoek is een knipoog naar de Koninklijke wachtkamer: twee tronen en een salontafel in barokstijl. Ze zijn gemaakt van volledig recyclebaar plastic. De vloermat komt uit Senegal en is gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Het is een Fair Trade project voor Senegalese vrouwen. Overal in de StationsHuiskamer vind je ledverlichting. De stoelen rondom de leestafel zijn afkomstig van het Kringloopcentrum. Ze zijn wit geschilderd met natuurverf op basis van lijnolie. Dit is gedaan in De Houtplaats, de sociale werkplaats van Sherpa. De vergoeding voor Sherpa is voor rekening van de gemeente, die dit initiatief van harte ondersteunt.

Samenwerking met lokale partijen
Voor NS-Stations is samenwerking met lokale partijen belangrijk. De Baarnse onderneemster Laura Fresco is verantwoordelijk voor de zithoek en de stoelen bij de leestafel. Met haar bedrijf Green Interiors begeleidt ze duurzame interieurprojecten en de verkoop van duurzame meubels en woonaccessoires.