Luke uit Bunschoten te zien in nieuw televisieprogramma

Bunschoten – Luke Oskam uit Bunschoten is op 27 februari a.s. te zien in een nieuw televisieprogramma van de Evangelische Omroep: ‘Het geheime leven van 4-jarigen’.

Het programma speelt zich af in en rond een kinderdagverblijf en geeft een persoonlijk kijkje in de leefwereld van deze leeftijdsgroep. Hoe vinden ze hun plek, sluiten ze vriendschappen, bereiken ze hun doelen en gaan ze om met teleurstellingen?

In elke aflevering staan acht 4-jarigen centraal, die in achtergrond, gezinsherkomst en ontwikkelingsniveau van elkaar verschillen. Toch hebben ze ook veel gemeen: ze zijn nieuwsgierig, vindingrijk, hebben energie voor tien en zijn regelmatig eigenwijs. Wat gebeurt er wanneer ze met elkaar spelen? Hoe reageren ze wanneer ze worden uitgedaagd in vrolijke spelletjes of wanneer ze aan het denken worden gezet in één van de opdrachten? De beelden zijn grappig, verbazingwekkend en regelmatig ontroerend.

In ‘Het geheime leven van 4-jarigen’ passeren onderwerpen als veiligheid, leiderschap, leven en dood, fantasie en de verschillen tussen jongens en meisjes de revue. De kinderen zoeken aansluiting, voelen zich soms onbegrepen, sluiten vriendschappen, onderhandelen, vieren feest en werken samen. Het programma is niet alleen leuk voor ouders, maar ook leerzaam en interessant voor volwassenen, met of zonder kinderen. “Veel situaties zijn herkenbaar; ook in ons leven”, zegt eindredacteur Nanette Zonnenberg. “De kinderen houden ons – hoe jong ze ook zijn – een spiegel voor.”

Meerdere camera’s en audiozenders registreerden het gedrag van de 48 kleuters. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en pedagoog Minchenu Maduro keken mee tijdens de opnames en voorzien de beelden van deskundig commentaar. Ze duiden het gedrag van de kinderen op verfrissende, humoristische wijze en verklaren vanuit wetenschappelijk kader wat het gedrag van de 4-jarigen over hun toekomstperspectief zegt.

Luke staat centraal in de tweede aflevering van ‘Het geheime leven van 4-jarigen’. Deze aflevering is op maandag 27 februari om 22.05 uur te zien op NPO 1.