Spoffin: voorstellingen met een noodzaak

Amersfoort – Verfijnde dansers en woeste voetballers, samen in één voorstelling. Een vrouw, 24 uur lang in stilte op een plein om de openbare ruimte te claimen, voor de gemeenschap.

Een Catalaanse matador die het opneemt tegen ‘el torro’, een danseres die de moed vond in de horror van concentratiekampen te duiken. Ruim 30 professionele theatermakers uit heel Europa komen deze week naar Spoffin. Om te vermaken, te ontroeren en tot nadenken te stemmen.

Spoffin is het internationale festival voor professioneel buitentheater in Amersfoort, dit jaar van 24 tot en met 27 augustus. Straat- en locatietheater van de hoogste kwaliteit, in een decor om bij weg te zwijmelen. Deze achtste editie met een focus op Catalonië en de Balearen. Zo verzorgt Cia. Vero Cendoya (CAT) de openingsvoorstelling La Partida. Sport en kunst zijn meestal twee gescheiden werelden, hier komen dans en voetbal fraai samen.

Noodzaak
Dans, voetbal en ook literatuur: Soif van Cie Vendaval (FR) is gebaseerd op getuigenissen van overlevenden van concentratiekampen. Carmela Acuyo, een hooggewaardeerde danseres en actrice in eigen land, voelde al 15 jaar de behoefte om deze solo te maken. Het ontbrak haar altijd aan moed. En noodzaak. ‘Toen keek ik naar de wereld, naar de geschiedenis en ik werd bang. Echt bang. Waar is de vooruitgang?’ In Soif laat zij tekst, theater en dans samensmelten, om het lichaam het onmogelijke te laten uitspreken.

Residentie
Carmela Acuyo komt bij Spoffin de Engelse versie van Soif maken. Als een van de weinige buitentheaterfestivals in Nederland heeft Spoffin artiesten die tijdens residenties de laatste hand leggen aan nieuwe voorstellingen, die tijdens het festival in première gaan. Spoffin wil hiermee een bijdrage leveren aan de totstandkoming van hoogwaardige nieuwe producties voor de publieke ruimte. Voor Soif hebben veel buitenlandse programmeurs al bij voorbaat belangstelling getoond. Spoffin heeft dit jaar weer zo’n 50 professionals uit heel Europa op bezoek.

Catalonië en de Balearen
Extra aandacht dit jaar is er voor de autonome Spaanse regio’s Catalonië en de Balearen. Konijnenbelt: ‘Op festivals in Catalonië ontdek ik al jaren de mooiste voorstellingen. Producties die zich onderscheiden door een mooie balans in emotie en ratio: ze zijn conceptueel sterk en weten ook je hart te raken. Met medewerking van instituten als Ramon Llull en Catalan Arts presenten we acht voorstellingen uit deze regio, bijna allemaal Nederlandse premières.’

Ada Vilaró geeft zichzelf met Públic Present 24 hores een etmaal lang over aan de elementen, het publiek en gebeurtenissen die zich voordoen. Ze neemt plaats op haar stoel in de historische binnenstad, zonder dat ze ook maar iets heeft meegenomen. Er liggen krijtjes en krijtborden rond haar stoel. De interactie die dit oplevert, is ongekend. ‘De openbare ruimte is er voor iedereen,’ stelt Vilaró en zij claimt die ruimte voor de samenleving. Vilaró: ‘De essentie? We kúnnen samen zijn, ondanks alle verschillen tussen mensen. Dat gevoel wil ik wakker maken, die ervaring wil ik creëren.’

Dierlijke natuur
Animal Religion (CAT) verovert de wereld met een aansprekende fusie van hedendaags circus, dans en muziek. Bijzonder is de manier waarop het gezelschap zich laat inspireren door de dierlijke natuur. De energie én de fascinatie voor dieren spat overal vanaf. Tijdens Spoffin brengen ze Tauromàquina, een veilige variant op het traditionele stierenvechten, een intrigerend duel tussen man en machine.

Spoffin groeit: minder voorstellingen, meer kwaliteit en bijzondere producties voor een groot en soms juist heel klein publiek.