Drukbezochte informatiemarkt Nationale Ouderendag in De Tolgaarde

Leusden – Vrijdag 2 oktober was het Nationale Ouderendag. Voor Gezondheidsplein De Tolgaarde reden om een informatiemarkt over ouder worden/zijn en gezondheid te organiseren.

Het plein was gevuld met informatiekramen van de verschillende zorgverleners van De Tolgaarde en ook Larikslaan2 was aanwezig. De belangstelling was groot. Zoals wethouder Jan Overweg zei tijdens de opening van de bijeenkomst: “Het gebeurt niet vaak dat er voor mij geen stoel meer over is. Maar dat is een goed teken. Fijn dat er zo’n grote opkomst is en fijn dat deze bijeenkomst in De Biezenkamp wordt georganiseerd.”

Jan Overweg vertelde over de ambitie van Leusden als het om ouder zijn/worden gaat. Als gemeente die groot is geworden in de jaren ‘70/’80 staat Leusden nu voor de uitdaging te zorgen voor een structuur waarbinnen ook ouderen het naar hun zin hebben. Een structuur die het mogelijk maakt zo lang mogelijk thuis te wonen en waar voldoende voorzieningen zijn om actief te blijven en anderen te ontmoeten.

Dat stelt eisen aan de woningen, aan de zorg en de voorzieningen. Daarom hecht de gemeente veel waarde aan een intensieve samenwerking met woningstichting Leusden en Larikslaan2. En daarom is gekozen voor Larikslaan2 als het centrale informatiepunt voor vragen over zorg en welzijn. Wethouder Jan Overweg benadrukt dat iedereen bij Larikslaan2 terecht kan met vragen of zorgen, maar Larikslaan2 is ook het knooppunt voor activiteiten. “U bent welkom als deelnemer of als vrijwilliger”.

Vervolgens nam huisarts David Schaap van huisartsenpraktijk De Tolgaarde de microfoon over. Hij nam het publiek mee in de wereld van vitaal ouder worden. Dat deed hij onder meer aan de hand van het boek van hoogleraar Rudi Westendorp: ‘Oud worden zonder het te zijn’. Belangrijke boodschappen: een sociaal netwerk beschermt en plan activiteiten voor nu en straks. Dus zorg voor andere mensen of voor een dier, leg contact, doe mee met activiteiten en bedenk nog van alles om de komende jaren te doen. Na geboeid geluisterd te hebben naar het verhaal van David Schaap verspreidden de aanwezigen zich over de informatiemarkt. Er werd volop gebruik gemaakt van de gelegenheid om vragen te stellen, de diverse praktijken te bekijken en mee te doen aan de workshops. Van een healthcheck bij de huisarts, een braintraining bij de ergotherapeut en bewegen bij de fysiotherapeut tot een ontspannende voetmassage van de medisch pedicure. Apotheker Eefje van Rijnsoever kijkt dan ook terug op een zeer geslaagde middag: ‘Volgend jaar weer!’.