Aanpak Grebbedijk hoog op de agenda

Eemland – De provincies Gelderland en Utrecht, de gemeente Wageningen en Waterschap Vallei en Veluwe willen dat in 2020 of 2021 de verbetering van de Grebbedijk start.

Ook willen zij die verbetering aangrijpen om breder naar het gebied te kijken, om zo waar mogelijk de economie, de natuur en de recreatie te versterken. De vier partners gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de (financiële) mogelijkheden. Het onderzoek is in 2017 gereed. Gedeputeerde Staten van Gelderland en Utrecht besloten dinsdag 27 oktober tot dit onderzoek. De gemeente Wageningen en het waterschap deden dit eind september.

Het afgelopen jaar bespraken de gemeente, de provincies en het waterschap welke wensen zij hebben in het gebied. Ook is gekeken naar de mogelijkheden om dijkverbetering en gebiedsontwikkeling tegelijk op te pakken. Het gaat onder andere om natuurontwikkeling in de uiterwaarden, het eventueel verplaatsen van de recreatiehaven in Wageningen en het aanbrengen van wandel- en fietspaden. Daarnaast voerden zij gesprekken met gemeenten en organisaties in de Gelderse Vallei en met bedrijven in Wageningen. Uit deze verkennende gesprekken blijkt dat ook in de Gelderse Vallei de wens leeft om de Grebbedijk snel aan te pakken.

Nieuwe normen
Op dit moment voldoet de dijk aan de gestelde norm voor waterveiligheid. In 2017 stelt de Tweede Kamer in verband met de uitvoering van het Deltaprogramma echter nieuwe normen vast. Dan krijgt de Grebbedijk een hogere norm omdat een dijkdoorbraak grote economische en maatschappelijke gevolgen heeft.
Op welke wijze de dijk verbeterd moet worden is nu nog niet bekend. De verwachting is dat de dijk vooral steviger moet worden en op een enkele plaats wellicht iets hoger.
Uit het onderzoek dat tot 2017 loopt, moet blijken welke mogelijkheden er zijn om de dijk te verstevigen en welke andere maatregelen (financieel) haalbaar zijn. Bewoners en gebruikers van het gebied krijgen de gelegenheid hun kennis van het gebied en hun ideeën in te brengen.

De Grebbedijk tussen Wageningen (provincie Gelderland) en Rhenen (provincie Utrecht) is 5,5 kilometer lang. Hij beschermt de gehele Gelderse Vallei, een gebied tot voorbij Amersfoort (provincie Utrecht). Bij een dijkdoorbraak komen delen van Veenendaal (provincie Utrecht) ruim drie meter onder water te staan en worden 250.000 mensen getroffen. De totale directe en indirecte economische schade is dan 30 miljard euro.