Groen licht zet inbrekers op rood

Eemland – In de aanpak tegen woninginbraken gaat het basisteam van de politie in Baarn, De Bilt, Bunschoten, Eemnes en Soest gericht surveilleren met behulp van het groene zwaailicht op de politieauto’s.

Dit gebeurt in de wijken waar de inbraken stijgen of regelmatig plaatsvinden. Door het surveilleren met een groen zwaailicht is de politie beter en sneller zichtbaar voor inwoners en maakt hen direct bewust van de gerichte toezicht op potentiële inbrekers in de wijk. Ook wil de politie inbrekers hiermee afschrikken.

De politie gaat gericht met groen zwaailicht surveilleren in de middag, avond en nacht. Het merendeel van de inbraken vindt eind van de middag en avond plaats.

Zwaailichten
Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande zwaailichten op politieauto’s. Normaal wordt het groene zwaailicht gebruikt om aan te geven wat de commandowagen is bij een groot incident. De groene zwaailampen zitten op dezelfde plek als het blauwe zwaailicht. In Nederland wordt het blauwe zwaailicht gebruikt als de politie snel naar een incident moet. Tijdens een reguliere surveillance gebruikte de politie tot nu toe in dit gebied geen zwaailicht.

Bel 112
Wanneer inwoners de politie met groen licht in de straat zien rijden, hoopt de politie een gedragsverandering teweeg te brengen bij bewoners in de zin van: “Heb ik mijn deuren en ramen wel goed op slot gedaan en zijn mijn tijdschakelaars ingesteld als ik straks wegga.” De actie moet inwoners ook stimuleren om zelf extra alert te zijn op verdachte situaties en deze via 112 te melden.

Experiment
In andere delen van Nederland is de politie recentelijk ook gestart met de inzet van het groene licht. De politie in het gebied van Baarn, De Bilt, Bunschoten, Eemnes en Soest sluit aan bij het experiment. Via Twitter heeft de politie bewoners gevraagd of zij dit een goed en nuttig initiatief vinden. Onder de tientallen reacties was 80% van mening dat deze manier van surveillance bij kan dragen in het voorkomen van inbraken.

(On)opvallend
Naast opvallend toezicht met groen zwaailicht houdt de politie ook (on)opvallend toezicht in het gebied.