D66 Amersfoort wil Tiny Houses

Amersfoort – D66 Amersfoort wil graag betaalbare, kleine woningen met een tijdelijk karakter op plekken waar toch even niets gebeurt.

Deze nieuwe manier van (samen)leven waarbij mensen weer teruggaan naar een soort basisidee van wonen, speelt duurzaamheid een belangrijke factor. Er is minder ruimte nodig, dus minder stookkosten, minder spullen en daarmee minder overschot.

Raadslid Noëlle Sanders: “Wij hebben in Nederland een behoorlijke bouwopgave in te lossen. Dat doen we op verschillende manieren: we bouwen nieuwe woningen bij, we toveren leegstaande kantoorpanden om tot woningen en appartementen en we gaan de beschikbare lege ruimtes beter benutten door er efficiëntere woningen neer te zetten. D66 is er voorstander van dat we de onbebouwde ruimte in Nederland zoveel mogelijk onbebouwd laten. Het gebeurt regelmatig dat we oude gebouwen slopen en dat de grond jaren lang braak blijft liggen. Daar kan je uitstekend tijdelijk kleinere, verplaatsbare huizen neer zetten”.

Tiny Houses zijn ook per definitie energiezuiniger of zelfs energieneutraal, je kan ze zo maken dat ze geheel zelfvoorzienend zijn. En natuurlijk zijn er ook nadelen te bedenken voor deze manier van bewoning, dat moge duidelijk zijn. Maar het is een keuze, maar dan moet je die keuze ook wel kunnen maken.

Sanders heeft namens D66 een motie ingediend waarin ze het college oproept om de mogelijkheden voor het realiseren van Tiny Houses te onderzoeken. Het bouwbesluit voorziet namelijk niet in deze vorm van wonen.