Utrechts Landschap viert 90-jarig jubileum

Eemland – Utrechts Landschap viert dit jaar haar 90-jarig bestaan. De stichting werd op 9 maart 1927 opgericht om de natuur en het landschap in de provincie Utrecht te behouden.

‘Dat was in die periode dringend nodig, want steeds meer particuliere bossen en landgoederen werden als bouwterrein verkocht,’ aldus directeur-rentmeester Saskia van Dockum.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer konden als landelijke organisaties het verlies van al dit natuurschoon niet voorkomen. ‘Er was behoefte aan een organisatie die zich lokaal zou inzetten om natuur te beschermen. Toen de Ridderoordse Bossen bij Bilthoven verkocht dreigden te worden aan bouwspeculanten, slaan een aantal belangrijke mensen de handen ineen.

En zo werd op 9 maart 1927 het eerste provinciale landschap opgericht: Stichting Het Utrechts Landschap,’ aldus Van Dockum. Aan de wieg van de nieuwe stichting stonden mensen als Herman Theodoor s’Jacob (Commissaris van de Koningin), mr. P. G. van Tienhoven (vice-voorzitter Natuurmonumenten), Jonkheer de Beaufort (grootgrondbezitter en gedreven natuurbeschermer) en Jac.P. Thijsse (schrijver, leraar en natuurbeschermer).

Van Dockum: ‘In de afgelopen 90 jaar is veel gebeurd en veranderd, maar de doelstelling van Utrechts Landschap is ongewijzigd: we behouden en beschermen natuur en landschap dichtbij huis. Al 90 jaar kopen we natuur en erfgoed aan, want dat biedt de beste bescherming voor de toekomst. De prachtige natuurgebieden en monumenten die we in eigendom hebben, beheren we, ontwikkelen we en stellen we open zodat iedereen ervan kan genieten!’

Utrechts Landschap heeft tegenwoordig ruim 5.000 hectare natuur in eigendom en 170 historische gebouwen en bouwwerken, variërend van landgoederen, landhuizen, molens, bruggen, een kasteel en een steenfabriek. ‘We kunnen deze monumenten behouden dankzij de steun van ongeveer 600 vrijwilligers, 23.000 Beschermers en rond de 50 bedrijfsvrienden,’ aldus Van Dockum.

Utrechts Landschap viert zijn 90-jarig bestaan op verschillende manieren. Zo komt er in maart een speciaal jubileumnummer uit van het magazine Mijn Utrechts Landschap. Vervolgens verschijnt er in april een prachtig boek over de natuurgebieden Blauwe Kamer en Grebbeberg. In september opent het zeventiende-eeuwse landhuis van Oostbroek zijn deuren voor publiek. Verder wil Utrechts Landschap met een wervingscampagne komend jaar nóg meer Utrechters aan zich verbinden om natuur voor de eeuwigheid te bewaren en ontwikkelen. ‘Tenslotte zou het fantastisch zijn als we in het jubileumjaar eigenaar worden van Park Vliegbasis Soesterberg, zodat we dat prachtige natuurgebied ook voor de eeuwigheid veilig kunnen stellen en open houden voor publiek,’ aldus Saskia van Dockum.