Hospice Nijkerk zoekt zorgvrijwilligers

Nijkerk – Hospice Nijkerk is op zoek naar extra zorgvrijwilligers. Het werk van de zorgvrijwilliger is een bijzondere, waardevolle tijdbesteding. Zowel de gever als de ontvanger van de zorg ervaart de inzet als een verrijking.

Hospice Nijkerk biedt 24 uur per dag professionele zorg aan ongeneeslijk zieke mensen met een korte levensverwachting. De zorg wordt geboden door een team van verpleegkundigen. Daarin worden zij bijgestaan door zorgvrijwilligers, die wekelijks een dienst van vier uur invullen.

Jannie van Oosterom is één van de verpleegkundigen van Hospice Nijkerk. Zij ziet de samenwerking met de zorgvrijwilligers als een bijzonder samenspel. “Het mooie en tegelijkertijd het moeilijke van het werken in het hospice is dat je letterlijk en figuurlijk heel dicht bij mensen mag komen in de meest kwetsbare periode van hun leven. Daardoor kun je werkelijk veel betekenen voor de betrokken gasten. Het is fijn dat er binnen het hospice echt tijd is om de gasten en hun naasten persoonlijke aandacht te geven. Juist daarin spelen de zorgvrijwilligers een belangrijke rol.”

Elly van der Hulst is zorgvrijwilliger. “Er is een mooie uitspraak die eigenlijk alles zegt; We voegen geen dagen toe aan het leven, maar wel Leven aan de dagen. Het is zo fijn dat er –naast de praktische zorgtaken waarbij gewoon de handen uit de mouwen gestoken moeten worden- ook tijd is voor echte aandacht. Je kan zoveel betekenen. Alles in het hospice straalt een sfeer van rust en harmonie uit. We doen het met elkaar en ieder doet dat met zijn/haar eigen kwaliteiten. Het is bijzonder daar onderdeel van te zijn.”

Om zorgvrijwilliger te worden, is een achtergrond in de zorg niet nodig. Affiniteit met de zorg is natuurlijk wel een voorwaarde. Het hospice verzorgt een goede opleiding en begeleiding. Naar wens en in overleg kunnen zorgvrijwilligers ook ingezet worden bij terminale zorgvragers die de laatste levensfase thuis willen doorbrengen. Deze inzet gebeurt vanuit Hospice Nijkerk Thuis. De zorgvrijwilliger ontlast de mantelzorger, die daarmee de gelegenheid krijgt even tot rust te komen.

Informatieavond
Wie vrijblijvend meer informatie wil inwinnen over het werk als zorgvrijwilliger is van harte welkom op de informatieavond op maandag 13 of donderdag 16 februari in het hospice, aan de Vetkamp 23 te Nijkerk. De aanvang is 19.30 uur. Aanmelden kan via email: info@hospicenijkerk.nl.