OM eist celstraffen tegen bende fietsendieven uit Bunschoten

Bunschoten – Vijf mannen die verdacht worden van het stelen en helen van ruim zestig dure fietsen moeten van het Openbaar Ministerie tot anderhalf jaar de gevangenis in.

Drie van hen wordt bovendien verweten dat ze samen een criminele organisatie vormden die er op gericht was om gestructureerd en stelselmatig fietsen te stelen, om te katten en in het buitenland te verkopen.

De politie kwam het vijftal op het spoor nadat twee van hen een lokfiets in Harderwijk hadden gestolen. In en rond een bungalow op een camping in Bunschoten waar de mannen verbleven, troffen agenten 58 fietsen aan. De overwegend dure modellen waren klaar gemaakt voor transport en voorzien van nieuwe sloten en valse framenummers. Twintig van deze fietsen waren afkomstig van herleidbare diefstallen.

In de bungalow bevonden zich de drie andere verdachten. Een van hen werd betrapt terwijl hij stickers met valse framenummers door het toilet probeerde te spoelen. Tijdens een doorzoeking van de bungalow, het terrein en de eigendommen van de verdachten vond de politie onder meer lopers, slijptollen, fietszitjes en talloze lege verpakkingen van sloten.

Tegen de drie mannen die de criminele organisatie vormden, eiste de officier van justitie twee keer 18 maanden een keer 12 maanden celstraf, waarvan respectievelijk 6 en 3 maanden voorwaardelijk. De officier wil bovendien dat de eerdere schorsing van de voorlopige hechtenis van twee van deze verdachten wordt opgeheven. Zij moeten dan een eventueel hoger beroep in de cel afwachten. De derde verdachte zit sowieso nog in voorlopige hechtenis. Nadat hij zich tijdens de schorsing wederom schuldig had gemaakt aan fietsendiefstal, kwam hij opnieuw vast te zitten.

De twee andere mannen, die volgens het OM niet deelnamen aan de criminele organisatie, maar die wel verdacht worden van diefstal en heling, hoorden onvoorwaardelijke celstraffen van vier en drie maanden tegen zich eisen.

Twee verdachten is ook ten laste gelegd dat zij gebruik hebben gemaakt van valse autokentekens, terwijl een ander ook vervolgd is voor het verduisteren van een identiteitsbewijs.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.