Blauwalgen aangetroffen in Soest op meerdere plekken

Soest – Waterschap Vallei en Veluwe heeft in verschillende vijvers in Soest blauwalgen aangetroffen. De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Aangeraden wordt om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

De gemeente heeft waarschuwingsbordjes bij de vijvers geplaatst. Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ziek worden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteri├źn die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Blauwalgen horen van nature in het water en komen het hele jaar voor, met doorgaans een piek in de (na)zomer. Een bepaalde combinatie van temperatuur, licht en voedingsstoffen kan leiden tot massale groei. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is.