Stichting Balans en Bibliotheek Idea brengen voorlezen thuis

Soest – Ieder kind verdient een keer per dag een gezellig voorleesmoment. Veel ouders doen dit ook dagelijks, maar dit is niet in elk gezin een gewoonte. Voorlezen is heel goed voor jonge kinderen, maar sommige gezinnen hebben geen voorleesritueel.

Vaak is voorlezen in deze gezinnen juist extra belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind. Door het voorlezen leren de kinderen elke dag nieuwe woorden. Gezinnen die weinig ervaring hebben met voorlezen kunnen vanaf nu meedoen met de VoorleesExpress.

Twintig weken lang komt een vrijwilliger bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar thuis voorlezen. De vrijwilliger introduceert de gewoonte van het voorlezen bij het gezin en verrijkt de taalomgeving thuis. De ouders krijgen tips en advies hoe ze het voorlezen zelf over kunnen nemen. Ook krijgen ze ideeën hoe ze boeken een blijvende plek kunnen geven in het dagelijks leven.

Het aanmelden voor de VoorleesExpress loopt via toeleiders, bijvoorbeeld school, peuterspeelzaal of Stichting Balans. Bibliotheek Idea en Stichting Balans geven de VoorleesExpress samen vorm in opdracht van de gemeente Soest. De VoorleesExpress wordt financieel mede ondersteund door het VSB-fonds en het Oranjefonds.