Laatste getuige scheepsramp in Kamp Amersfoort

Amersfoort – In Kamp Amersfoort wordt op woensdag 4 april tijdens een besloten bijeenkomst het boek De laatste getuige gepresenteerd. Het boek vertelt het verhaal van Wim Aloserij, die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde.

Schrijver Frank Krake zal in bijzijn van Aloserij, nu 94 jaar, een exemplaar van het boek overhandigen aan politicus Sybrand van Haersma Buma. Van Haersma Buma’s grootvader zat ook in Kamp Amersfoort vast en kwam om in Kamp Neuengamme.

Kamp Amersfoort was voor Aloserij het eerste kamp waar hij terechtkwam, nadat hij in 1944 bij een razzia was opgepakt. Na Kamp Amersfoort werd Aloserij op transport gezet naar de Duitse concentratiekampen Neuengamme en Husum.

Eind april 1945 werd hij met duizenden medegevangenen door de nazi’s aan boord gedreven van het luxe cruiseschip Cap Arcona. Door een tragisch misverstand zonk het schip na een bombardement door jachtvliegtuigen van de RAF. Meer dan 7000 opvarenden kwamen om. Minder dan 400 gevangenen overleefden het inferno. Aloserij is de een van de laatste overlevenden ter wereld die de ramp nog kan navertellen.