De Bibliotheek Baarn schenkt met lezing Joke Hermsen aandacht aan Maand van de Filosofie

Baarn – Op maandag 15 april, tijdens de Maand van de Filosofie, komt schrijfster en filosofe Joke Hermsen naar de Bibliotheek Baarn. Ze zal het hebben over haar boek ‘Het tij keren’, die over Rosa Luxemburg (1871-1919) en Hannah Arendt (1906-1975) gaat, twee politieke denkers die voor meer politieke participatie van de bevolking pleitten.

Luxemburg en Arendt waren beiden erg kritisch over het kapitalisme en de moderne consumptiemaatschappij.

Op 15 januari 2019 was het precies honderd jaar geleden dat Rosa Luxemburg werd vermoord. “Je zou willen geloven dat er nog hoop is voor een verlate erkenning van wie Rosa Luxemburg was,” schreef Hannah Arendt in 1966. In ‘Het tij keren’ onderneemt Joke J. Hermsen een poging hiertoe. Ze vraagt zich ook af in hoeverre de inzichten van Luxemburg en Arendt ons behulpzaam kunnen zijn bij de transitie naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving. Hermsen volgt met haar boek het gedachtegoed en leven van de twee filosofen en toetst de filosofie van Luxemburg aan onze hedendaagse maatschappij.

Over Joke J. Hermsen
Joke J. Hermsen (1961) is schrijver en filosoof. Tot haar essayistische werk behoort onder meer Stil de tijd (Jan Hanlo Essayprijs 2011), Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (shortlist beste filosofieboek van 2014) en Melancholie van de onrust (essay van de Maand van de Filosofie 2017).