17 lokale organisaties tekenen voor energiezuinig Leusden

Leusden – Maandag 17 maart zetten wethouder Rolle en 17 lokale organisaties een handtekening onder het Energieakkoord Leusden. De organisaties gaan zich de komende jaren inzetten om meer energiebesparing en meer duurzame energie in Leusden te realiseren.

Tal van activiteiten worden opgezet om inwoners en bedrijven verder te helpen op het gebied van energie. Bestaande initiatieven – oa. Energiemarkten van COOL – worden verder uitgebouwd waardoor het een groter bereik krijgt. Daarnaast willen de organisaties voor inwoners van Leusden een energieloket opzetten. Inwoners kunnen straks bij het loket terecht met hun vragen over energiezuinig en comfortabel wonen en zelf energie produceren.

Inwoners en bedrijven kunnen straks voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen terecht bij een van de aangesloten organisaties. Vanzelfsprekend is iedereen vrij om zelf een leverancier te kiezen. Floris Bosch van Duurzaam Energiek Leusden licht toe: ‘Iedereen is vrij om zelf een leverancier te kiezen want uiteindelijk gaan we allemaal voor hetzelfde doel, meer comfort, een lagere energierekening en een beter klimaat.’

Met het Energieakkoord ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden. De meerwaarde van de samenwerking werd al duidelijk bij het opstellen van het Energieakkoord. Kennis en informatie uit verschillende sectoren werd samengebracht en leverde nieuwe inzichten op. Het eerste project van de samenwerking is inmiddels gestart voor energiebesparing op scholen. Bert Boeijink van Bloemendal Bouw: ‘Delen is het nieuwe hebben, door kennis met elkaar te delen kunnen we uiteindelijk meer bereiken’.

Voor de gemeente zijn de organisaties van het Energieakkoord de partners om te werken aan minder energieverbruik en meer duurzame energie. De gemeente draagt € 55.000 bij voor de uitvoering van het Energieakkoord en gaat onderzoeken welke belemmeringen in de gemeentelijke regelgeving kunnen worden weggenomen. Ook wordt bekeken hoe bij gemeentelijke gebouwen verder bespaard kan worden op energie en wordt het gebruik van duurzame energie uitgebreid.

Andere organisaties kunnen zich aansluiten bij het Energieakkoord. Van belang is dat zij een concrete bijdrage kunnen leveren aan de doelstelling. Naar verwachting zal het aantal deelnemende organisaties de komende jaren uitbreiden. Nu al hebben de eerste organisaties zich gemeld.

De deelnemende organisaties zijn: 033Energie, Bloemendal Bouw, Bouwonderneming T.J. van de Belt, De Partner, Bedrijvenkring Leusden, Leusdense Ondernemers Federatie, LTO Noord De Liniedijk, Vallei Horstee, CML Milieuorganisatie Leusden (werkgroep COOL), Voila, Beweging 3.0, Leusdense makelaardijen Herbrink Makelaars, Stichting Duurzaam Leusden i.o., Duurzaam Energiek Leusden, Eemstroom, Woningstichting Leusden, Stedin en de gemeente Leusden.