Leerlingen MBO Amersfoort volgen workshop over discriminatie en vooroordelen

Amersfoort – Vandaag is de internationale dag tegen racisme en discriminatie. De Verenigde Naties heeft deze dag in 1966 in het leven geroepen naar aanleiding van een met geweld onderdrukte vredesdemonstratie tegen de apartheid in Zuid-Afrika op 21 maart 1960.

Helaas komt discriminatie nog steeds voor en zijn er mensen die zich gediscrimineerd voelen, ook in Amersfoort. De gemeente Amersfoort vindt het daarom belangrijk dat er aandacht aan deze dag wordt besteed en heeft antidiscriminatiebureau Art.1 Midden Nederland gevraagd een workshop met leerlingen van MBO Amersfoort te verzorgen.

Vanmiddag, 21 maart, om 14:00 uur sluit wethouder diversiteit Cees van Eijk aan bij deze workshop over discriminatie en vooroordelen.

“We leven in een stad met heel diverse inwoners, van jong tot oud, met uiteenlopende achtergronden, wensen en voorkeuren. Ik vind het van groot belang dat iedereen zichzelf kan zijn en dat er ruimte is om met elkaar in gesprek te blijven gaan zonder afgekeurd te worden op basis van kenmerken waaraan jezelf niets kunt veranderen. Want wat doet het met je als iemand je afkeurt vanwege je geloof, huidskleur of je seksuele voorkeur? De voorlichting die Art. 1 Midden Nederland op Amersfoortse scholen geeft, speelt een belangrijke rol in die dialoog.”

Ongeveer tien jongeren gaan met de voorlichter van Art.1 Midden Nederland en de wethouder in gesprek over hun ervaringen met discriminatie en vooroordelen.

ZoDom
Tijdens de workshop wordt ook aandacht besteed aan de jongerencampagne ZoDom van Art.1 Midden Nederland. Deze campagne laat door middel van verkeersborden ‘domme’ verboden zien, zodat de bewustwording vergroot wordt dat discriminatie niet normaal is. Bijvoorbeeld: ‘verboden voor 19 jarigen’, ‘verboden voor mensen met brede schouders’ of ‘verboden voor vrolijke mensen’. Met de verbodsborden worden mensen gediscrimineerd op zaken waar iemand niks aan kan doen, net zoals in het echte leven. Bijvoorbeeld: naam, geslacht, leeftijd of schoenmaat. Voor de zomer wordt deze campagne breed uitgezet in Amersfoort om jongeren bewust te maken van discriminatie en ze te laten zien hoe dom discrimineren is.

Bent u geïnteresseerd in een voorlichting op uw school? Neem dan contact op met Art.1 MN via telefoonnummer 030 – 232 86 66.

Achtergrond ZoDom Campagne
Discriminatie komt in alle lagen van de bevolking voor. Ook jongeren krijgen ermee te maken: op school, werk, op de sportclub of op straat. Met name jongeren van 10 tot 25 jaar zijn gevoelig voor discriminatie. Ze zijn wat impulsiever dan volwassenen, waardoor ze zelf relatief makkelijk discrimineren. Ze denken minder goed na over de consequenties van hun uitlatingen en ze kunnen zich moeilijker verplaatsen in de gevoelens van anderen. Anderzijds staat de identiteitsontwikkeling in de puberteit centraal. Jongeren zijn erg gevoelig voor opmerkingen van leeftijdsgenoten en anderen over hun identiteit. Juist in deze leeftijdsfase is bewustwording rond discriminatie en vooroordelen daarom zo noodzakelijk en belangrijk.

Naast bewustwording beoogt de campagne de bekendheid van Art.1 Midden Nederland te vergroten. Jongeren die discriminatie ervaren kunnen namelijk gratis, vertrouwelijk en desgewenst anoniem hun klacht melden bij de organisatie. Naar aanleiding van de klacht kan Art.1 Midden Nederland verdere stappen ondernemen als de jongere dat wil.

Over Art.1 Midden Nederland
Art.1 Midden Nederland (Art.1 MN) is een onafhankelijke stichting die staat voor het bestrijden en voorkomen van discriminatie en ongelijke behandeling. De naam van de stichting is rechtstreeks afgeleid van Art.1 van de Grondwet. Art.1 MN verzorgt diverse voorlichtingen en workshops in en buiten het onderwijs. Bent u geïnteresseerd in een voorlichting of wilt u de ZoDom-campagne ook in uw gemeente? Neem dan contact op met Art.1 MN.