Expositie: ‘Bijzonder Alledaags’ in het gemeentehuis Soest

Soest – Vanaf 11 juni kunt u in de publiekshal van het gemeentehuis de expositie ‘Bijzonder Alledaags’ bewonderen.

Deze expositie is samengesteld uit de collectie van gemeentelijke kunstwerken en toont werken van de Soester kunstenaars Otto Schouten (1937-2001) en Bert Kinderdijk (1952). Beide kunstenaars lieten zich inspireren door alledaagse objecten en taferelen.

De gemeente Soest bezit een groot aantal prachtige kunstwerken die in het verleden zijn aangekocht in het kader van de Beeldende Kunstenaars regeling (BKR). Afgelopen jaar hebben we deze kunstcollectie opnieuw geïnventariseerd. Toen is het idee ontstaan om eens een deel van die kunstwerken tentoon te stellen, omdat zij het verdienen om gezien te worden. Een studente van de Universiteit Utrecht heeft daarvoor een speciale expositie samengesteld met werken van de Soester kunstenaars Otto Schouten en Bert Kinderdijk. Op 11 juni om 16.30 uur wordt deze expositie officieel geopend door wethouder Peter van der Torre (Cultuur). Na de officiële opening zijn de tentoonstelde werken nog tot het najaar te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Bert Kinderdijk
Bert Kinderdijk (Baarn 1952) werkte van 1975 tot 1993 als kunstschilder in Soest. In deze periode was zijn werk in galeries in Soest, Amsterdam, New York en Athene te zien. De objecten en taferelen die Bert Kinderdijk schildert kunnen worden getypeerd als ‘doorleefd’. De alledaagsheid van de objecten en de sporen van slijtage roepen het idee op dat ze veel meegemaakt hebben. Kinderdijk behoort tot de hedendaagse realisten en nam in 2002 en 2004 deel aan de Realisten tentoonstellingen in museum Møhlmann.

Bert Kinderdijk ruilde in 1993 de provincie Utrecht in voor Overijssel en verhuisde in 2000 naar Antwerpen. Hij richtte het bedrijf ‘Kunstcop’ op, een bureau voor kunst een decor waarin hij zich toelegde op kunst in opdracht en het ontwerpen van decors en interieurs. Dit gaf financiële vrijheid om ook verder te gaan met experimenteren en het ontwikkelen van zijn autonome kunst. Sinds 2006 is Bert Kinderdijk weer terug in zijn geboorteregio. Hij woont in Werkhoven en heeft daar zijn atelier waar hij zich weer helemaal toelegt op het maken van schilderijen die regelmatig tentoongesteld worden.

Otto Schouten
Otto Schouten (1937- 2001) is geboren in Soest en was als beeldhouwer en keramist werkzaam in Soest. Het vak van kunstenaar leerde hij zichzelf aan. Vrouwelijke figuren, soms met kind staan centraal bij de werken uit de collectie van de gemeente Soest. Otto Schouten maakte ook beelden voor de buitenruimte. In 1972 maakte hij het polyester beeld ‘Lauwerkrans en Figuren’ voor bij Sporthal Beukendal aan de Beukenlaan in Soest. In 1979 realiseerde hij het bronzen beeld ‘Polsstokspringers’. Het stond aanvankelijk aan de Koningsweg in Soest, maar is in 1986 op het terrein van atletiekvereniging Pijnenburg geplaatst. Een kleine versie van dit beeld is te zien bij de expositie. Er staat ook werk van Otto Schouten in Zeist en Breukelen.