Eerste strooiactie op Utrechtse provinciale wegen

Eemland – In de nacht van 2 op 3 december zijn de strooiwagens van de provincie Utrecht voor het eerst ingezet. Om 21 uur ’s avonds is er een ronde gemaakt langs de 300 kilometer wegen en 160 kilometer fietspaden die de provincie in haar beheer heeft.

In totaal hebben er 11 grote strooiwagens en 11 strooiwagens voor fietspaden in totaal 20 ton zout gestrooid, om te zorgen dat iedereen veilig de weg op kan.

De provincie houdt de weersomstandigheden altijd goed in de gaten. Van oktober tot en met april staan gladheidscoördinatoren stand-by. Zij zorgen ervoor dat meerdere wagens tegelijk de weg bestrooien. Nog vóórdat de weg glad is. Ook op fietspaden wordt gestrooid. Maar strooien alléén is niet voldoende. Het zout werkt pas als de weg intensief wordt bereden. Op de weg gebeurt dat sneller dan op het fietspad.

Vannacht ging de temperatuur onder de 0 graden, in combinatie met een nat wegdek is het dan nodig om te strooien. De provincie is goed voorbereid op de winter. Zo is afgelopen zomer de zoutvoorraad op de steunpunten in Huis ter Heide en De Meern weer aangevuld naar 2000 ton, zijn alle strooiers en sneeuwschuivers en -ploegen onderhouden of vervangen en zijn de weginspecteurs op gladheidscursus geweest. Ook heeft de provincie een eigen contract waarbij nalevering van zout bij hevige weersomstandigheden gegarandeerd is.

Verkeersveiligheid is een belangrijk thema voor de provincie Utrecht. Zo zorgt de provincie ervoor dat alle wegen en fietspaden aan de landelijke normen van verkeersveiligheid voldoen en zijn er in de provincie dan ook geen zogenaamde black spots meer te vinden. Verder blijft de provincie constant kijken wat er op de wegen gebeurt en of er op bepaalde plekken extra maatregelen nodig zijn. Daarnaast investeert de provincie ook in verkeerseducatie, aangezien 90 procent van de ongevallen komen omdat iemand niet oplet of zich niet aan de verkeersregels houdt.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen?
Volg @werkaandewegutr dan op Twitter.