Jeroen van Steenis maakt zweefvlieg-larven nestkasten

Eemland – Zweefvliegen, nee niet van die grote dingen waar een mens in kan zitten zweven maar van die lieve kleine insecten die zeer nuttige bloembestuivers, bladluis- wespenlarven- of distel-eters zijn; Syrphidae voor biologen, daar gaat het hier over.

Net zoals honingbijen zijn zweefvliegen van groot belang voor de bestuiving van bloemen, zweefvliegen echter zijn volkomen ongevaarlijk, ook al doen ze net alsof ze wespen, hommels of bijen zijn (mimicry). Overal grijpt de mens in in de natuur, en in Nederland lijkt er weinig oer natuur over te zijn. Om de natuur te helpen zijn er vele dingen bedacht van vogel-, honingbij- en vleermuis-nestkasten, paddenemmers, dassentunnels, ecoducten tot aan bijenhotels toe.

Helaas vallen de zweefvliegen hierbij buiten het schip wat natuurlijk eeuwig zonde is. Hiervoor heeft Jeroen van Steenis een oplossing bedacht in de vorm van zweefvlieg-larven nestkasten en met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds kan hij deze oplossing gaan uitzoeken.

De nestkasten zijn van diverse soorten hout gemaakt en er zit een met zaagsel en water gevulde PET-fles in als broedmedium voor de larven. Deze nestkasten worden op proef in verschillende natuur gebieden in de provincie Utrecht opgehangen om te onderzoeken welke soorten zweefvliegen in welk zaagsel mengsel gaan broeden.