Lokaal kookboek gelanceerd in Bunschoten

Bunschoten – Op 30 april 2015 verschijnt een boek dat verschillende facetten van het leven in een dorp-met-eenverhaal combineert.

Dat ‘dorp’ is de gemeente Bunschoten, waar zowel met landbouw, veehouderij en visserij, als met toerisme en grootschalige ambulante handel een bijzonder karakter aan de regio Eemland wordt gegeven. Specifieke ontwikkelingen hebben in de loop der jaren geleid tot grote veranderingen en zo zijn bijvoorbeeld eetgewoonten in een totaal ander daglicht komen te staan.

Reden voor een bijzondere uitgave, onder de titel ‘Uit Moestuin en Vuronger’, waarin naast vroegere en hedendaagse manieren van koken – van boerenkeuken en scheepsvooronder tot hoogwaardig restaurant – ook plaatselijke bedrijvigheid, cultuur en historie aandacht krijgen. Het boek bevat 208 pagina’s en wordt uitgebracht in full colour, met hard back cover en leeslint. Pieter de Vos tekende voor de fotografie, Anne Asselbergs voor de bereiding van gerechten en styling en Winnifred de Vos voor de teksten en interviews. WK Creatieve Communicatie nam de uitgave, druk, technische realisatie en marketing op zich.

‘Uit Moestuin en Vuronger’ bevat recepten uit de culinaire historie van Bunschoten, Spakenburg, Eemdijk en de buurtschap Zevenhuizen, maar vooral tal van inspirerende nieuwe gerechten, op basis van soortgelijke ingrediënten. Daarnaast vertelt het boek verhalen en anekdotes uit heden en verleden van de ooit zo gesloten gemeenschap, die een toekomst vond in handelsgeest en innovatie en letterlijk ‘de markt’ veroverde met nationale en internationale ondernemingen.

Chef-koks van plaatselijke restaurants, bakkers, tuinders, brood-, vis- en boerenbedrijven, jagers, molenaars en talloze inwoners telden voor dit unieke kookboek hun favoriete recepten beschikbaar. De maaksters van het boek vulden ‘de gaatjes’ met eigen kooksuccessen en legden hun oor te luisteren bij historici en bevolking. Zo ontstond een soort gezamenlijk dorpsproject, met een – in eerdere opzichten – kleurrijk resultaat.

‘Uit Moestuin en Vuronger’ geeft zowel een smaakmakend als cultureel beeld van een samenleving, die ooit bestond uit boeren en vissers. Van een dorp met stadsrechten, dat de kool en de geit letterlijk lang spaarde, maar zich opwerkte tot een centrum van ultramoderne bedrijvigheid en technologie. Een plaats die – met recht – ‘de smaak’ te pakken kreeg!