Gemaal Eemnes open tijdens Monumentendag

Eemnes – Belangstellenden kunnen zaterdag 12 september tijdens Open Monumentendag gemaal Eemnes bezoeken. Medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe demonstreren van 11.00 uur tot 16.00 uur aan de Korte Maatsweg 5 in Eemnes de oude elektrische installatie uit 1921.

Vrijwilligers van de Historische Kring Eemnes vertellen over de historie van de bemaling van de Eemnesser polders. Een korte film toont de werking van het gemaal.

Gemaal Eemnes zorgt samen met gemaal Tydeman dat Eemnes en de Eemnesserpolders droog blijven. Het waterschap bemaalt de polders vanwege hun lage ligging bijna het gehele jaar door.

Unieke oude pompen
Het uit 1921 daterende gemaal Eemnes was een van de eerste elektrische gemalen in Nederland. Bijzonder is dat de pomp het water over de dijk pompte en niet door de dijk, zoals tegenwoordig gebruikelijk is. De huidige pompen houden de waterstand in de polders volautomatisch op peil. De unieke oude pompen staan er ook nog en worden op 12 september gedemonstreerd.

Fietsen of wandelen
Het is mogelijk het bezoek aan het gemaal te combineren met een knooppuntenfietstocht vanaf Theetuin Eemnes door de Eemnesser polders en langs de Eem. Routes staan op www.theetuineemnes.nl. Wandelen naar het gemaal is ook mogelijk via het klompenpad Nesserpad. Zie: www.klompenpaden.nl.