Finish 2bike4alzheimer 2015 bij Wereldrestaurant Dara in Amersfoort

Amersfoort – In het weekend van 19 en 20 september 2015 is de vierde editie van 2bike4alzheimer. De deelnemers starten in Haarlem en fietsen in 24 uur op tandems een route van 400 kilometer.

De teams finishen op 20 september bij Wereldrestaurant Dara op het Eemplein. Dit jaar doen 28 teams mee. De deelnemers zijn zelf geen alzheimerpatiënt, maar sportievelingen die in actie komen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. De actie is een volledig vrijwilligers-initiatief, met ondersteuning van Alzheimer Nederland.

Fietsen voor meer onderzoek naar de ziekte van Alzheimer
Bijna iedereen kent wel iemand die lijdt aan een vorm van dementie, maar te weinig mensen kennen de impact van de ziekte. Vandaar dat wij in 2012, in nauwe samenwerking met Alzheimer Nederland, begonnen zijn met deze fondswervingsactie. De opbrengst komt volledig ten goede aan onderzoek naar alzheimer. Onze actie bracht de afgelopen jaren in totaal een bedrag van ruim
€ 200.000,- op! Een resultaat waar we trots op zijn en dat smaakt naar meer.

In 2015 fietsen we voor een betere diagnose van de ziekte van Alzheimer. Nu duurt het stellen van de diagnose gemiddeld 14 maanden. Vaak duurt het ook langer bijvoorbeeld in een vroeg stadium van de ziekte of op jonge leeftijd, waarbij artsen eerst aan andere zaken denken. Een bloedtest zou hen behoeden voor maanden, zo niet jaren onzekerheid. Bovendien levert het onderzoek hopelijk nieuwe inzichten op over het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Een eerste stap op weg naar genezing.

De deelnemers fietsen 24 uur in estafette een route van 400 km
De start is op zaterdagochtend 19 september in Haarlem bij SV Olympia. Voormalig Olympisch schaatskampioene Yvonne van Gennip lost om 10.00 uur het startschot. De route gaat via stempelplaatsen in Zevenhuizen, Zevenbergen, ‘s Hertogenbosch, Nederasselt, Beekbergen, Zwolle, Nunspeet naar de finish in Amersfoort. Hier finishen alle teams op zondag 20 september rond het middaguur op het Eemplein bij Wereldrestaurant Dara waar we ze samen met Gea Broekenma (directeur Alzheimer Nederland) feestelijk binnenhalen. Het is een prachtig gezicht om zoveel tandems te zien passeren! Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen en de teams onder applaus binnen te halen.

Bij de finish is ook Charlotte Teunissen (Hoofd Biobank en Neurochemisch Laboratorium van het VUmc en hoofd Parelsnoer VUmc) aanwezig. Zij zal het onderzoek waarvoor we fietsen gaan uitvoeren. Op www.2bike4alzheimer.nl vindt u uitgebreide informatie over dit evenement en het onderzoek waarvoor we fietsen.