Burgemeester Rob Metz geeft workshop ‘Raadslid worden, iets voor mij?’

Soest – In 2018 zijn de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Denkt u er wel eens over om actief te worden in de lokale politiek? Heeft u interesse om raadslid te worden?

Als u meer wilt weten over deze betekenisvolle maatschappelijke functie, laat u dan op zaterdag 26 november informeren door burgemeester Rob Metz.

In maart 2018 kiezen de inwoners van Soest en Soesterberg een nieuwe gemeenteraad. De politieke partijen die aan deze verkiezing meedoen, kiezen uit hun leden de kandidaat-raadsleden die op de kieslijst terechtkomen. Net als in de rest van Nederland wordt het in Soest ook steeds moeilijker voor politieke partijen om voldoende goede kandidaten te vinden. Met een workshop wil burgemeester Rob Metz inwoners van Soest die nog niet politiek actief zijn informeren over het raadswerk.

Raadslid zijn
De gemeenteraad is de baas van de gemeente. De raad van Soest bestaat uit 29 raadsleden die zijn verdeeld over 11 politieke partijen (fracties). Als raadslid heeft u direct invloed op de besluiten van de gemeenteraad. Ieder raadslid heeft het recht zelf voorstellen (recht van initiatief) en wijzigingsvoorstellen te doen (recht van amendement).

Tijd
Het raadslidmaatschap is geen voltijd baan, maar kost in de praktijk wel veel tijd. Uit onderzoek blijkt dat raadsleden ongeveer 16 uur per week besteden aan het raadswerk. Vergaderingen en andere activiteiten zijn meestal ‘s avonds. Raadsleden ontvangen hiervoor een vergoeding.

Meer weten?
Op zaterdag 26 november van 09:30 tot 12:30 uur zal burgemeester Rob Metz voor geïnteresseerden een workshop geven over het raadswerk. Als u hieraan wilt deelnemen, kunt u zich aanmelden via griffie@soest.nl

Voor vragen kunt u contact opnemen met de griffier: telefoonnummer (035) 609 34 11