Daling misdrijven in Soest met -12%

Soest – In 2016 was er minder criminaliteit in Soest. Vooral op het gebied van bedrijfsinbraken (-53%), autokraken (-10%) en vernielingen (-26%) zie we ten opzichte van 2015 een daling.

Ook woninginbraken (-12%), fietsdiefstal (-13%) en huiselijk geweld (-6%) daalden. Bij geweld (+24%) en winkeldiefstal (+49%) zien we een stijging.

Burgemeester Rob Metz: ‘Ik ben blij dat op de meeste terreinen de dalende trend die is ingezet zich scherp voortzet. De cijfers zien er goed uit, maar resultaten uit het verleden geven natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Daarom blijven we, naast de repressieve maatregelen, preventief gedrag van inwoners stimuleren. Voorkomen is immers beter dan genezen.’

Woninginbraken
De daling in 2015 zet zich voort in 2016 van 250 naar 219 (-12%). We zien dat naast het werk van de politie, de inspanningen van de inwoners met signaleringsteams, BuurtWhatsApp en Burgernet, meewerkt aan de verdere daling. Burgemeester Metz: ‘We zijn blij met de daling, maar er valt nog veel winst te behalen. Geef inbrekers geen gelegenheid om in te breken en let op verdacht gedrag in uw omgeving. Bel hiervoor 1-1-2. Dat mag echt, sterker nog, het is noodzakelijk. Anders kunnen woninginbrekers ongestoord hun gang gaan.’

Winkeldiefstal
Het aantal winkeldiefstallen stijgt van 47 naar 70 (49%). We zien dat het hier vooral om diefstal uit supermarkten gaat en dat een betere beveiliging voor een hogere pakkans zorgt.

Jeugdoverlast
Jeugdoverlast is een bekend aandachtspunt. De meeste meldingen werden vóór 22.00 uur ’s avonds gedaan. Dan kan er volgens de politie wel sprake zijn van hinderlijk gedrag, maar is er niet per definitie sprake van overlast. Rob Metz: ‘Daarnaast kan de stijging mede worden verklaard omdat meldingen soms als jeugdoverlast zijn beschreven, terwijl het gaat om mensen die na een feestje of café bezoek luidruchtig naar huis gaan. Dat moet niet verward worden met de overlast van rondhangende jongeren die vandalisme plegen.’

Vernielingen
Het aantal vernielingen daalde in 2016 met 26%.

Autokraak
Het aantal autokraken daalde in 2016 met 10 %. Ondanks dat er een daling is, valt op dat mensen de laatste periode weer slordiger worden in het zichtbaar achterlaten van waardevolle spullen.

Geweld
Het aantal geweldsdelicten steeg met +24%. Helaas komt geweld en bedreiging steeds meer voor in de relationele sfeer. De oorzaak daarvan laat zich niet eenvoudig verklaren.