Duurzame appartementen in dorpshart Soesterberg

Soest – Vorig jaar kozen Soesterbergers voor de inrichting van hun nieuwe dorpshart voor de stijl van de ‘Groene Campus’ met twee prominente gebouwen rond een groen, parkachtig plein.

Daarna werd het bestemmingsplan vastgesteld en hebben we ontwikkelaars gevraagd om een plan uit te werken voor de vrije sector appartementen met een plint aan het plein voor lichte horeca en maatschappelijke/dienstverlenende voorzieningen. Na toetsing van vier verschillende plannen kwamen we uiteindelijk uit op het plan ‘Den Bergh’ van IJsselland Ontwikkeling. Heel duurzaam en goed passend bij de stijl van de Groene Campus en het dorpse karakter van Soesterberg.

Wethouder Janne Pijnenborg is zeer te spreken over het plan van IIsselland Ontwikkeling. “Het ontwerp past heel goed bij de Groene Campus – de ontwerpvariant waaraan Soesterberg de voorkeur gaf. Het gebouw Den Bergh lijkt qua vorm echt op de bouwvolumes uit de schetsen van de Groene Campus. Alleen heeft het gebouw nu een kleurtje gekregen. En het ziet er niet alleen fraai uit. Het is ook nog eens een heel duurzaam gebouw. Met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Dit gebouw draagt echt bij aan de kwaliteit van het nieuwe dorpshart. En ik weet zeker dat dit straks een heerlijke plek is om te wonen.”

De Marechausseekazerne tegenover het dorpshart heeft de ontwerpers geïnspireerd. De duidelijke ritmiek in de gevel en de hoge ramen beneden en de kleinere boven, komen terug in het ontwerp. Ook de doorgaande kap en het karakter van het dak zijn in het ontwerp van ‘Den Bergh’ terug te zien. Het gebouw wordt met duurzame en kwalitatief hoogwaardige materialen gebouwd die voor een natuurlijke uitstraling zorgen.

Naast de esthetische en ruimtelijke criteria was duurzaamheid één van de beoordelingscriteria. IJsselland Ontwikkeling heeft dit aspect goed ingepast in haar plan. Er is aandacht besteed aan energie maar ook comfort en klimaat voor de bewoners. Dit doen ze met onder andere zonnepanelen, energiezuinig huishoudpakket, driedubbele beglazing, Led verlichting, waterbesparing, etc.

In het plan is ondergronds parkeren per woning opgenomen. De omvang van de woningen varieert van circa 80 tot 115 m2, allemaal royaal voorzien van een buitenruimte. Het binnenterrein van het gebouw wordt een soort binnentuin. Op basis van een uitgebreide doelgroepenanalyse kiest de ontwikkelaar voor woningen met een hoge kwaliteit tegen een verkoop-/huurprijs in het middensegment. Dit biedt een goede aanvulling op de sociale huurappartementen van Portaal in het Dorpshart en de grondgebonden woningen van Latei langs de Kampweg die ook in het lage/midden segment zit.

Het plan van IJsselland Ontwikkeling wordt nader uitgewerkt voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. De ontwikkelaar betrekt daar ook de direct omwonenden bij. En het plan gaat nog langs de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Daarnaast bereiden we het bouwrijp maken van de grond voor. Dit begint in het laatste kwartaal van dit jaar zodat in de tweede kwartaal volgend jaar de bouw kan starten. De verwachting is dat de woningen in de derde kwartaal van 2019 worden opgeleverd.

Portaal wil graag zowel in de planning als in de uitstraling en inpassing van hun gebouw zo snel mogelijk aansluiting bij de ontwikkeling van IJsselland. Ondanks dat het afzonderlijke plannen zijn, hebben wij als randvoorwaarde mee gegeven dat de gebouwen en de openbare ruimte één integraal geheel moet zijn. De openbare ruimte richten we in als de meeste bouwwerkzaamheden klaar zijn zodat de nieuwe inrichting niet wordt beschadigd door bouwverkeer of werkzaamheden.