In Soest voldoende potentie om in 2030 20% energie op te wekken

Soest – Om de ambitie klimaatneutraal in 2030 te bereiken is één van de doelstellingen van de gemeente om dit voor (ten minste) 20% binnen de eigen gemeentegrenzen te realiseren.

Samen met inwoners uit Soest en Soesterberg met de hulp van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) verkenden we wat daarvoor nodig is. Hieruit blijkt dat er potentie is voor veel verschillende bronnen, technieken en plekken in Soest. Die worden als bouwsteen voor de omgevingsvisie meegegeven.

Wethouder Marcel Adriani: “In een ladder van wenselijkheden worden 32 technieken voorgesteld. Er is een afweging gemaakt op grond van technische, financiële en ruimtelijke argumenten en een draagvlaktoets. Met een aantal toepassingen kunnen we direct starten, zoals zonnepanelen op daken. Voor andere toepassingen moeten we eerst onderzoek doen naar de financiële haalbaarheid, naar de ruimtelijke inpassing en/of naar draagvlak onder bewoners van de gemeente.”

Om deze kansrijke technieken voor energieopwekking mogelijk te maken, moet dit mogelijk gemaakt worden binnen ruimtelijke plannen. Daarom wil het college deze technieken als bouwsteen meegeven voor de omgevingsvisie. In onze omgevingsvisie staat hoe wij denken dat de omgeving er in de toekomst uit moet zien. Het gaat over verkeer, water, natuur, milieu en ruimtelijke ordening.

Wethouder Janne Pijnenborg: “Ik ben blij met deze bouwstenen voor de omgevingsvisie. De uitdaging voor onze samenleving is een oplossing te zoeken voor het groeiende energieprobleem en aan de andere kant onze leefruimte zo goed mogelijk te beschermen. Deze ruimtelijke afweging wordt gemaakt bij het tot stand komen van de omgevingsvisie.”

Wethouder Marcel Adriani: “Om klimaatneutraal te worden is daarnaast energiebesparing uiteraard één van de belangrijkste pijlers. Ook dit pakken we in Soest serieus op met diverse projecten vanuit het duurzaamheidsplan.”