D66 Amersfoort: Samen maken we de stad toegankelijk

Amersfoort – Zet valide mensen in een rolstoel en stuur ze de stad in met een aantal opdrachten die ze moeten uitvoeren. Vaak zijn het hele gewone alledaagse zaken waar je dan tegen aanloopt.

Dat is ook wat D66 raadslid Jacques Happe met de motie “Toegankelijkheid” duidelijk wil maken aan het college en de raad. Die motie is samen met Roel Mulder van OPA gemaakt en Amersfoort 2014 tekent eveneens mee. Happe: “Je ziet en hoort nog veel te vaak dat het voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers onmogelijk is om ergens binnen te komen; bij veel sportaccommodaties is de entree niet rolstoelvriendelijk, bij wijkcentrum ‘Het Klokhuis’ is er geen invalidetoilet en overal zie je nog drempels” Wat Happe en Mulder willen is dat de overheid, in dit geval de gemeente Amersfoort, die toegankelijkheid als een vanzelfsprekendheid opneemt in haar plannen.

“Net zoals dat er bij de stukken altijd een paragraaf duurzaamheid is opgenomen, zou dat wat ons betreft ook moeten gebeuren ten aanzien van toegankelijkheid” aldus Happe.

Op 13 december 2006 is ook door Nederland in de VN het verdrag ondertekend waarin de rechten van mensen met enigerlei handicap zijn gewaarborgd. Dat verdrag wordt dit najaar in de Tweede Kamer behandeld en er komt een voorstel om dit verdrag te bekrachtigen. Happe vindt het een krachtig signaal als de gemeente Amersfoort daarop vooruitlopend, zich uitspreekt voor het streven om zoveel als mogelijk haar openbare gelegenheden toegankelijk te maken voor iedereen. Happe: “Als overheid geef je daarmee een signaal af naar andere organisaties en partijen in de samenleving en dat zou een stimulans moeten zijn om het ook elders goed te regelen”

De motie is inmiddels ingediend en wordt dinsdag 10 november in de Raad in stemming gebracht.