“Omzien naar elkaar”: over het sociale gezicht van Bunschoten

Bunschoten – Helma van den Berg, schrijfster van het boek ‘Omzien naar elkaar’, houdt donderdag 3 december in de Bibliotheek Bunschoten een lezing over het sociale gezicht van Bunschoten-Spakenburg.

Daarbij belicht zij initiatieven van vrijwilligers, van burgers en ondernemers uit het dorp, die met hun belangeloze inzet de samenleving verrijken en voor mensen en beleidsmakers elders een voorbeeld en inspiratiebron kunnen zijn. De avond begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en is om 22.00 uur afgelopen. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Het boek ‘Omzien naar elkaar’ is 12 november gepubliceerd. Het bevat zeventien geschreven portretten van mensen die over hun passie en missie vertellen. Treffend in beeld gebracht door fotograaf Rodney Kersten en ingeleid door een boodschap van burgemeester Melis van de Groep, de bedenker van dit boek. ,,Want,’’ zegt de burgemeester, ,,we leven in een tijd waarin we in Nederland overgaan van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Een wereld waarin we naar elkaar moeten omzien, waarin de leuke en mooie dingen van het leven weer door de burgers zelf moeten worden bedacht en uitgevoerd. En die manier van samenleven, van samen doen, die is in Bunschoten-Spakenburg uitgevonden.‘’

Helma van den Berg vertelt hierover in de Bibliotheek. Ze belicht de historie: hoe ging het vroeger ook al weer? En hoe gingen de dorpelingen van Bunschoten, Spakenburg, Eemdijk en Zevenhuizen vroeger met elkaar om? Zijn zij soms de grondleggers van het grote geheim van Bunschoten-Spakenburg? Zijn zij de pioniers van het sociale hart? Of zijn dat de kerken, de verenigingen? Of is het hun volksaard van ‘’altijd de beste willen zijn’’, zelfs in het omzien naar elkaar? Willen de Bunschoters ook voor het oog van de wereld, de beste zijn? Willen ze Nederland laten zien dat Bunschoten-Spakenburg meer is dan vis, brood en koek?

In het boek ‘Omzien naar elkaar’ komen mensen uit Bunschoten-Spakenburg hierover aan het woord. Een vrouw met Alzheimer die dankzij een buurvrouw en vriendin toch gewoon thuis kan blijven wonen. Een student die als ‘’maatje’’ een leeftijdgenoot een leuker leven geeft. Een sportliefhebber die zelfs 80-plussers met jeu de boules onder dak helpt. Een boerendochter die een Iraanse vluchteling Nederlands leert en haar een ‘’thuis in Eemdijk’’ geeft. Ondernemers die het dorp en hun cultuur stutten en steunen. Zelfs eentje die met tien kilo hutspot mét worst voor daklozen naar Amsterdam treint. De vele, vele vrijwilligers zonder wie de musea, het woonzorgcentrum De Haven en alle andere organisaties niet kunnen functioneren.

In deze lezing komen zij in beeld. Maar Van den Berg toont meer. Hoe komt het dat vrijwilligersprojecten, burgerinitiatieven in dit dorp wel van de grond komen en elders niet? Hoe komen al die kleine en grote succesvolle tot stand? Met andere woorden: waarop kan Bunschoten-Spakenburg trots zijn? Waarvan kan men elders in het land leren? Ook die ingrediënten worden donderdag in de Bibliotheek onthuld en belicht.