CDA Amersfoort hekelt gemak van belastingverhoging

Amersfoort – Toen de coalitie tegen de wil van het CDA besloot de stad niet te betrekken bij de herstelbegroting begreep het CDA al dat de belastingen en heffingen wel eens flink verhoogd zouden kunnen worden.

Nu het stof van de herstelbegroting is neergedaald blijkt dat we landelijk ruime koploper zijn in stijging rioolheffing (8,5%) én in stijging OZB-belasting (10,8%). Daarentegen weerhoudt dat sommige coalitiepartijen niet om te hinten om de belastingen nog meer te verhogen.

‘We zitten nog onder het gemiddelde, dus er is nog ruimte,’ lijkt de gedachte te zijn. Dit tot grote ergernis van het CDA. “Op deze manier gaan we nooit kritisch naar geldverspilling kijken” aldus Van Koningsveld. “Het gaat vaak om mentaliteit, “vervolgt de CDA’er, “zo heeft afdeling communicatie wel 17 abonnement van kranten en tijdschriften. Volledig overbodig. Ze hebben nog net niet de LINDA. Prima leesplezier maar geen toegevoegde waarde voor die afdeling”.

Zo zijn er volgens het raadslid honderden voorbeelden te noemen. Maar op een begroting van meer dan een half miljard zijn bijna álle bedragen te verwaarlozen. En dat zorgt volgens Van Koningsveld voor inhuur onzinnige onderzoekers, top-down projecten die toch niet aanslaan zoals de Stips, en allerlei uitgaven die niet gedaan zouden worden als het geld uit de zak van de ambtenaren zelf zou komen.

CDA vindt dat er op zorg weinig bezuinigd moet worden. “Tuurlijk zijn er plekken in de zorg waar geld inefficiënt besteed wordt, maar daarentegen zijn er ook plekken waar we nu al teveel handjes wegbezuinigd zijn. Laten we die verdeling beter maken, maar daar niet verder op bezuinigen,” sluit Van Koningsveld af.