Lezing bij Kamp Amersfoort

Amersfoort – Het motto van Kamp Amersfoort is herinneren, bezinnen en leren. Door het organiseren van lezingen, voorstellingen en vertellingen proberen wij het bezinnen een duidelijke plek te geven in het kamp.

Op zondag 13 maart is er een bijzondere lezing bij te wonen bij Kamp Amersfoort, Twee personen, twee perspectieven. Martine Letterie en Rinke Smedinga, 25 jaar getrouwd, publiceren beiden over de oorlog. Martine en Rinke vertellen over hun familiegeschiedenis, en de plaats die deze heeft (gehad) in hun relatie.

Martine is vernoemd naar haar grootvader, Martinus Letterie. Hij werd in juni 1941 als één van vierhonderd communisten opgepakt en via Kamp Schoorl en Amersfoort, gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij werd vermoord.

De vader van Rinke Smedinga was bij de eerste groep Nederlandse vrijwilligers die een SS-opleiding volgde. Hij werkte onder meer als bewaker in Kamp Westerbork en trad aan het eind van de oorlog in dienst van de Ordnungspolizei van het Duitse leger.

Tijdens hun lezing komen onderwerpen aan bod als het zoeken van informatie in archieven en het schrijven en publiceren. Ook kunnen deelnemers hun verhaal delen tijdens het element ‘de drie-minuten-microfoon’, al dan niet aangevuld met een mini-interview.

Programma
Datum:zondag 13 maart
Plaats:Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19 te Leusden
Tijdstip:15.00 tot 17.00 uur