Gemeente Baarn gaat meer woningen bouwen

Baarn – Baarn heeft behoefte aan meer woningen. Daarom maakt het college van burgemeester en wethouders zich de komende periode sterk voor het realiseren van (sociale) huurwoningen en koopwoningen tot € 220.000.

Samen met woningcorporaties, pandeigenaren en ontwikkelaars wil de gemeente er voor zorgen dat Baarn een aantrekkelijke plek blijft om te wonen.

Dit is de belangrijkste boodschap van de nieuwe concept-visie Wonen van de gemeente Baarn. De concept-visie Wonen beschrijft waar Baarn voor de periode tot 2030 behoefte aan heeft op het gebied van wonen. Het college vindt het belangrijk dat Baarn een aantrekkelijke plek blijft om te wonen, met een gevarieerd aanbod aan woningen. Ofwel, een aanbod van woningen dat aansluit bij de behoefte van (nieuwe) inwoners. De concept-visie is samen met inwoners en partners opgesteld en ligt van 8 juli tot 2 september ter inzage. In november wordt de visie behandeld in de gemeenteraad.

Op dit moment is er in Baarn veel vraag naar goedkopere huur-en koopwoningen. Daarom gaat de gemeente de komende periode concrete afspraken maken met partners om versneld woningen te bouwen. De ambitie van de gemeente is om 830 tot 1.150 woningen te realiseren tot 2030, waarvan een groot deel in de betaalbare sector: sociale huurwoningen, koopwoningen tot €220.000 en vrije sector huurwoningen tot €850 per maand. Wethouder Erwin Jansma, verantwoordelijk voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening: “Het is belangrijk dat in Baarn woningen worden gerealiseerd. Maar de gemeente bouwt geen huizen. Daarom hebben wij de afgelopen tijd veel gesproken met partners over hun plannen voor het realiseren van woningen. Nu is het tijd om de plannen concreet te maken.” Hoewel de prioriteit van de gemeente ligt bij het bouwen van goedkopere woningen, worden in de komende periode ook middel dure en duurdere woningen gebouwd.

De krapte op de sociale woningmarkt, maar ook de flinke hoeveelheid leegstaande kantoor- en bedrijfspanden en de groeiende vraag naar ruimte voor statushouders, biedt mogelijkheden om woningen te bouwen voor alle woningzoekenden in Baarn. De gemeente is in gesprek met eigenaren van leegstaande kantoor- en bedrijfspanden, om te kijken of deze kunnen worden omgebouwd tot woningen. De vrijkomende schoollocatie De Loef wordt in de huidige staat verkocht aan een woningcorporatie of andere partij die hier sociale woningbouw gaat realiseren. De vrijkomende schoollocaties Montini en Gaspard de Coligny worden tijdelijk beheerd totdat deze locaties worden verkocht om ook hier (deels) sociale woningbouw te realiseren. Op initiatief van W&F Investments is de gemeente opnieuw in gesprek over het bouwen van woningen op de locatie Noordschil. Dit past in de nieuwe concept-visie Wonen.