Nationaal Hitteplan van kracht

Soest – Sinds dinsdag (23 augustus) is het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

Deze hitte kan een bedreiging zijn voor de gezondheid, vooral voor ouderen, sociaal geïsoleerde mensen, mensen met een chronische aandoening, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen. Neem daarom maatregelen om problemen als gevolg van de hitte te voorkomen!

Gezondheidseffecten aanhoudende hitte
Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden, kan dit leiden tot een verminderd welzijn en gezondheidsproblemen. De warmte kan resulteren in algemene hinder zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidklachten (zoals jeuk en uitslag met blaasjes).

Ook kunnen als gevolg van de hitte klachten optreden zoals kramp, misselijkheid, uitputting en flauwte. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos raken. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hart- en vaataandoeningen leiden tot verstoring van de doorbloeding van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Ook in Nederland zijn extra sterfgevallen te betreuren bij aanhoudend warm weer.

Extra maatregelen tegen gevolgen hitte en smog
Het KNMI verwacht voor zaterdag temperaturen die uitzonderlijk zijn voor Nederland. Dit gecombineerd met een verwachting van hoge concentratie smog van ozon, leidt er toe dat de tips uit het Nationaal Hitteplan nu gelden voor iedereen. Wel dient er nog steeds bijzondere aandacht te blijven voor kwetsbare groepen als ouderen, jonge kinderen, mensen met luchtwegklachten en overgewicht.

Smog
De verwachte concentratie smog kan bij iedereen luchtwegklachten veroorzaken en vooral bij mensen met luchtwegaandoeningen, bij kinderen, ouderen en bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Mensen die hinder ondervinden worden geadviseerd om vooral in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Wat kunt u zelf doen?
Ongemak als gevolg van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten:
• Drink voldoende (zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft, zeker als u naar buiten gaat op met de auto op pad gaat
• Houd uzelf koel (draag dunne kleding, blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag
• Houd uw woning koel (maak tijdig gebruik van zonnewering, ventilator of airconditioning om opwarming van de woning tegen te gaan
• Zorg voor elkaar (let op de mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken

Vragen?
Heeft u vragen over goed omgaan met warmte? Neem dan contact met het team Milieu en Gezondheid van GGD regio Utrecht via (030) 850 78 79 . Bij gezondheidsklachten of vragen over uw gezondheid kunt u beter direct contact opnemen met uw huisarts. Overleg met uw huisarts of apotheker als u medicijnen gebruikt.