De Heybergh-groep uit Soesterberg heeft hoge verwachtingen

Soest – Na anderhalf jaar vol strijd, zijn de verwachtingen van de actiegroep positief en hooggespannen over de komende raadsvergaderingen, waarin Soesterberg met de Heybergh eindelijk besproken gaat worden door de Gemeenteraad van Soest.

Eerst de avond van de samenleving op 26 januari. De actiegroep ziet deze avond als een heel goed initiatief van de Raad om nu ook eens belangrijke andere partijen zoals Lyvore, Zorgkantoor en SWOS te horen. In hoeverre kan Lyvore bijvoorbeeld eenduidig aan de raad voorrekenen hoe het gesteld is met de levensvatbaarheid van de Heybergh? Onder andere door de langdurige opnamestop moet er al meer dan een jaar dik geld bij om de exploitatie rond te krijgen.

Gesteund door het onafhankelijke rapport van AAG voorziet de actiegroep ook in de komende jaren verliezen voor Lyvore nu er maar 15 cliënten in de Heybergh mogen verblijven en de plannen voor de tweede verdieping in vaagheden gehuld zijn. Volgens het AAG-rapport zijn er minstens 24 cliënten nodig om rendabel te kunnen exploiteren. De Raad kan zich door Lyvore en het Zorgkantoor Zilveren Kruis verder laten informeren over hoe beiden denken om te gaan met deze verliezen en welke gevolgen een mogelijke sluiting van de Heybergh zal hebben voor Soesterberg. Aangezien de zorgkantoren zelf als voorwaarde voor zware zorg aan huis stellen dat de cliënten niet te ver van de voorziening/ zorginstelling af mogen wonen, komt dan wellicht de totale ouderenzorg in het dorp in gevaar.

Daarnaast kunnen wij ons ook goed voorstellen dat de Raad van Lyvore en het Zorgkantoor wil weten hoe zij invulling gaan geven aan de dagbesteding van alle ouderen in Soesterberg die in aanmerking komen voor zware zorg (thuis, in de Drie Eiken, de Alliantie woningen en de Heybergh). In Soest wordt dit door Lyvore prima geregeld. Er is op dezelfde dag als de avond van de samenleving alwèèr een feestelijke opening van een ontmoetingscentrum voor ouderen. Nu in Molenschot, naast het restaurant en de ontmoetingsruimte van Daelhoven dat men daar al heeft.
Nu de ontmoetingsruimte in de Heybergh vervalt zijn Lyvore en het Zorgkantoor verantwoordelijk voor een goed alternatief.

INGESTUURDE BRIEF DOOR DE HEYBERH-GROEP