Soest handhaaft illegale bewoning recreatiewoningen

Soest – De gemeente Soest gaat handhavend optreden tegen illegale bewoning van recreatiewoningen. De gemeente pakt het handhaafbeleid zorgvuldig aan en past zover mogelijk maatwerk toe.

Camping/Vakantiepark Duynparc Soest is het eerste park waar het beleid wordt uitgevoerd, de komende drie jaar volgen andere vakantieparken.

Wethouder Janne Pijnenborg: “Permanente bewoning van recreatieverblijven is niet gewenst, omdat het buitengebied voor iedereen toegankelijk moet zijn om te recreëren. Ook heeft het tot gevolg dat minder recreatieverblijven beschikbaar zijn voor toeristen, is het slecht voor de natuur en tast het de rechten van bedrijven en omwonenden aan. Permanent wonen is in strijd met het bestemmingsplan. Het college wil nu achterstanden inhalen en de basis op orde stellen. Daarom pakt de gemeente dit op projectbasis aan. Het algemeen belang van handhaving wordt afgewogen tegen het individuele belang.”

In 2009 is de wetgeving wat betreft het permanent bewonen van recreatiewoningen (landelijk) aangescherpt en is de beleidsnota ‘onrechtmatig wonen op recreatiecentra’ vastgesteld. Alle bestemmingsplannen die in Soest gelden houden hier rekening mee. Recent is het handhavingsbeleid geactualiseerd waarbij illegale permanente bewoning op recreatieparken/in het buitengebied als prioriteit is aangemerkt. Hier is ook extra capaciteit voor toegekend.

De gemeente voert het beleid gefaseerd uit: er is nu gestart bij Camping/Vakantiepark Duynparc Soest en de komende jaren volgen andere vakantieparken. Bij Camping/Vakantiepark Duynparc Soest gaat het om acht woningen: van één woning is de illegale situatie al opgeheven, bij één is nog een onderzoek van belangenafweging gaande en bij zes woningen is nu door het college een handhavingstraject gestart.