Soest gaat van afval naar grondstoffen inzamelen

Soest – Het college heeft besloten om een vorm van omgekeerd inzamelen te gaan invoeren. Dit betekent dat er meer service gaat plaatsvinden op het inzamelen van grondstoffen en minder service bij het inzamelen van restafval.

Inwoners kunnen een kliko krijgen voor PMD en er komt gft-scheiding in de hoogbouw.

Wethouder Marcel Adriani: “Als we ook in de toekomst van de natuur willen genieten én grondstoffen willen hebben voor allerlei producten, dan moeten we ons afval hergebruiken. Restafval kun je niet hergebruiken. Dus dat verbranden we. Een kostbare zaak. En het wordt de komende jaren alleen maar duurder. Dus restafval moeten we verminderen. De proef in Overhees en ervaringen in andere gemeenten met omgekeerd inzamelen laten zien dat dat kan.”

Het college wil met dit besluit een stap zetten richting het doel van maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar in het jaar 2020. Het afvalscheidingspercentage moet minimaal 75% worden. Nu wordt er per inwoner per jaar 190 kg restafval ingezameld en ligt het scheidingspercentage op 66%.

Soest gaat nu aan Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) opdracht geven om omgekeerd inzamelen te gaan invoeren. De ervaringen met de proef in Overhees worden meegenomen bij de implementatie. RMN geeft in haar planning aan dat de invoering hiervan in het laatste kwartaal van 2017 plaatsvindt.

Dit besluit betekent dat we inwoners van de laagbouw en duplex-woningen een kliko voor PMD kunnen aanbieden. Restafval wordt voortaan 1x per 4 weken ingezameld. Bij kleinere percelen en duplex-woningen vervangen we de restafvalkliko door één voor PMD. Deze groep bewoners kan dan het restafval voortaan wegbrengen naar een ondergrondse container in de buurt. Het RMN geeft in haar advies aan dat omgekeerd inzamelen bij de laagbouw een verlaging van de hoeveelheid restafval oplevert van ongeveer 50 kilo per inwoner per jaar.

Bij de hoogbouw gaat Soest opnieuw GFT gescheiden inzamelen. Dit zal volgens RMN nog eens een verlaging van de hoeveelheid restafval opleveren van circa 10 kilo per inwoner per jaar. Het GFT gaat op een manier ingezameld worden waarbij wordt voorkomen dat deze stroom verontreinigd raakt met restafval omdat het anders niet als GFT verwerkt kan worden.

Nadat de huishoudens in de laagbouw en duplex-woningen voorzien zijn van een kliko voor PMD zullen de gratis inzamelzakken voor PMD worden afgeschaft. Als de invoering van omgekeerd inzamelen volgens planning verloopt, zijn de inzamelzakken na 1 januari 2018 niet meer verkrijgbaar. Inwoners kunnen er ook voor kiezen om geen kliko voor PMD te nemen maar hun PMD weg te brengen naar één van de ondergrondse perscontainers bij de winkelcentra. Men dient zich dan wel te realiseren dat de gratis inzamelzakken voor PMD komen te vervallen en dat het restafval nog maar 1x per 4 weken wordt ingezameld. Deze inwoners, of bewoners van de hoogbouw kunnen gebruik maken van eigen, kleinere pedaalemmerzakken om het PMD in te verzamelen. Enkele hoogbouwcomplexen zijn voorzien van een eigen ondergrondse container voor PMD.

De maatregelen leiden tot aanzienlijk betere afvalscheidingsresultaten en daarnaast is het ook goedkoper. RMN heeft becijfert dat na invoering van de maatregelen de afvalstoffenheffing met ongeveer 2,5 euro per huishouden omlaag kan.

Het college heeft dit besluit genomen op basis van de positieve resultaten die in een deel van Overhees zijn behaald met de inzameling van PMD in een kliko in plaats van de zak. Er werd hierdoor vier keer zoveel PMD ingezameld als met het zakkensysteem. De proef had ook een positief effect op de hoeveelheid gescheiden GFT. Die steeg met ongeveer 33%. De hoeveelheid restafval daalde behoorlijk: van 173 naar 112 kg restafval per inwoner per jaar. In december is een bewoners enquête gehouden onder inwoners die meededen aan de proef.

Een ruime meerderheid (61%) is positief over de proef, maar er is ook een behoorlijke groep (14%) die ontevreden is over de proef. Het overige deel (21%) staat hier neutraal in. De gemeente gaat in samenwerking met RMN de komende periode een aantal verbeteringen aanbrengen in de proefwijk die tegemoet komen aan een deel van de kritiek. Zo zullen er kleinere PMD-kliko’s kunnen worden aangevraagd door inwoners die dat graag willen. De bovengrondse containers voor restafval zullen worden vervangen door ondergrondse containers waarop meer huishoudens worden aangesloten. Dit leidt tot minder kliko’s in het straatbeeld.