SoesterMarkt onthaalt koningspaar met primeur

Soest – Koning Ben Kuijer en koningin Ans de Jong van het Groot Gaesbeeker Gilde bezoeken zaterdagmorgen 9 november de SoesterMarkt in Soest-Zuid. Leden en bezoekers van de markt onthalen het koningspaar en hun hofhouding op een primeur: de eerste proeverij van gevogelte-pasteien en -gebak. Het Soester koningspaar kiest daarbij het lekkerste Koningsvogelgebak 2013.

De SoesterMarkt is een gemoedelijke, kleinschalige coöperatieve markt, door een groepje vrijwilligers uit het niets van de grond getild, die elke week verse, gezonde en ambachtelijk geteelde producten biedt en waar alle Soestenaren elkaar als ‘buren’ ontmoeten. Om dit te stimuleren is in de hart van de markt een koffietafel waar uiteenlopende activiteiten aan de dag worden gelegd.

Op zaterdag 9 november, de 26ste editie van de SoesterMarkt, wordt om 10.30 uur het Soester koningspaar met hun hofhouding verwelkomd, onder meer voor een proeverij waarvoor iedereen vanaf 10.00 uur gevogeltepastei en -gebak kan inbrengen. De SoesterMarkt wil met de nieuwe proeverij Koningsvogelgebak 2013 het publiek verbinden met de aloude Soester Gildetraditie en met al het goede wat onze huidige Soester samenleving te bieden heeft.

De proeverij is informeel: op de tafels staan de pasteien, met vermelding van de naam van de ‘bakker’ en het soort gebak. Het marktpubliek kan eveneens proeven. Het Soester koningspaar wijst om 12.00 uur het lekkerste gebak aan en deelt de prijs voor het Koningsvogelgebak 2013 uit.

Bakkers gezocht
Voor de verkiezing van de eerste Soester Koningsvogelgebak 2013, op zaterdag 9 november, zoekt de SoesterMarkt deelnemers. Amateur- en professionele bakkers die een pastei/taartje naar eigen keuze kunnen maken. Het mag een grote pastei zijn, een kleintje of meerdere kleintjes. Voorwaarde is alleen dat de vulling, of een deel van de vulling, uit gevogelte bestaat: kip, eend, parelhoen, kalkoen of ander dier met veren. Het gebak moet, het liefste warm, om 10.00 uur op de SoesterMarkt aanwezig zijn, voorzien van de naam van de bakker/bakster, telefoonnummer en met vermelding van de naam van het gebak en de ingrediënten. Om 12.00 uur wordt de prijs voor de Koningsvogelgebak 2013 uitgereikt.

Kandidaten kunnen zich vanaf heden op zaterdagmorgen aanmelden bij ons lid-marktmeester op de SoesterMarkt en via email helma@soestermarkt.nl