Samenwerken voor een gezond en vitaal Amersfoort

Amersfoort – De gemeente Amersfoort heeft vervolgafspraken gemaakt met zorgverzekeraar Achmea over kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in de stad. De afspraken zijn vastgelegd in het convenant “Een gezond en vitaal Amersfoort”.

Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Zorgverzekeringswet. De gemeente is verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet publieke gezondheid (Wpg). In 2015 komen er veel veranderingen in deze verantwoordelijkheden. Het uitvoeringsprogramma dat de twee partijen ondertekenden beschrijft afspraken om dit goed te laten verlopen.

Niemand buiten de boot
Wethouder Bert Lubbinge (zorg): “Onze inwoners hebben er belang bij dat gemeente en Achmea op een doelmatige manier zorg, ondersteuning en preventie afstemmen. Ook in tijden waarin er veel verandert willen we zorgen dat niemand buiten de boot valt. We sluiten dit convenant specifiek af met Achmea omdat zijn als zorgaanbieder het grootste marktaandeel in Amersfoort heeft en het zorgkantoor in onze regio uitvoert. Ook hebben wij een aanvullende collectieve ziektekostenverzekering voor minima bij Agis (onderdeel van Achmea).”

In 2015 krijgt de gemeente Amersfoort de verantwoordelijkheid over nieuwe taken in onder meer Jeugd en Wmo. De afspraken tussen Achmea en de gemeente worden dan weer herzien, maar nu wordt in het convenant al veel voorbereid voor de overdracht van de AWBZ en jeugdzorgtaken naar de gemeente. Om te zorgen dat inwoners en verzekerden op een efficiënte manier de juiste zorg en ondersteuning ontvangen is samenwerking onontbeerlijk.