Kinderkleedjesmarkt in binnenstad Amersfoort op 26 april

Amersfoort – Op zaterdag 26 april kunnen kinderen weer hun spulletjes verkopen tijdens de traditionele Kinderkleedjesmarkt in de Amersfoortse binnenstad.

De Kinderkleedjesmarkt begint om 07.00 uur en duurt tot uiterlijk 17.00 uur. Naast de Utrechtsestraat, Arnhemsestraat en Langestraat mogen ook spulletjes worden verkocht op de Hellestraat, de Krommestraat (tot bij het Oude Stadhuis), de Kamp (ter hoogte van de winkels) een stukje van de Stadsring, het Jorisplein en Amicitia.

Kinderen mogen spulletjes verkopen, muziek maken of een theatervoorstelling geven. Het gebruik van geluidversterkende apparatuur is niet toegestaan.

Wat mag niet
•Het verkopen van etenswaren en (fris)dranken door particulieren is niet toegestaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor bijvoorbeeld door kinderen zelfgemaakte koekjes, muffins of snoepzakjes.
•Vanuit het oogpunt van brandveiligheid is het gebruik van gasflessen en verhittingsapparatuur (zoals vuurkorven) verboden.
•Ook de verkoop van dieren, zoals kuikentjes, is niet toegestaan.
•Het uitdelen van monstertjes of proefjes (het zogeheten sampling) mag niet.
•Voertuigen, caravans, aanhangwagens, tenten en kramen mogen niet binnen het vrijmarktgebied geplaatst worden. Uitgezonderd hiervan zijn de vaste/vergunde standplaatsen van waaruit wel verkocht mag worden.
•Gokspelletjes zijn vanzelfsprekend ook verboden.

De Kinderkleedjesmarkt is bedoeld voor kinderen die (tweedehands) spullen willen verkopen. Winkeliers mogen hun waar niet op straat voor de eigen winkel verkopen, tenzij ze daar een vergunning voor hebben. De kleedjesmarkt is geen braderie. Horecaondernemers mogen een geveltap en/of eetkraam voor hun zaak plaatsen als zij daarvoor een vergunning hebben.

Opruimen
Na afloop of bij vertrek van de kleedjesmarkt zijn de kinderen en hun ouders gehouden de niet verkochte spulletjes en eventueel afval meteen mee te nemen.

Bereikbaarheid
De verzinkbare palen in de binnenstad staan de hele dag omhoog. Het is dus niet mogelijk om het winkelgebied met de auto in te rijden. Ook de Kamp wordt afgesloten voor verkeer. Alleen tussen 06.30 en 07.30 uur is het mogelijk om spullen in en uit auto’s te laden voor de Kinderkleedjesmarkt. In dat uur staan de palen nog omlaag. Om 07.30 uur wordt de Kamp met dranghekken afgesloten.

Kom op de fiets naar de binnenstad
Bezoekers van de binnenstad kunnen het beste op de fiets komen en die gratis stallen in een van de bewaakte fietsenstallingen bij het Jorisplein of de Kamperbinnenpoort. In verband met de veiligheid is het niet toegestaan om fietsen te plaatsen op toegangswegen en vluchtwegen.

Politie, Stadstoezicht, gemeente, parkeerwachten en brandweer houden gezamenlijk toezicht op het naleven van de spelregels. De politie zet vanaf ’s morgens vroeg extra agenten in om de naleving van regels te controleren. De brandweer controleert vooral op het vrijhouden van de toegangs- en vluchtwegen en op brandveiligheidsaspecten. Overtreders kunnen beboet of aangehouden worden. Zo nodig worden de verkoopwaren in opdracht van de handhavers verwijderd.

Overige activiteiten in de stad
Activiteiten die op 26 april in andere delen van de stad georganiseerd worden, kunnen net als in het verleden georganiseerd worden. Vanzelfsprekend houden Politie, Stadstoezicht, gemeente, parkeerwachten en brandweer ook daar een oogje in het zeil.