Gratis toegang bij Amersfoortse musea

Amersfoort – Ook dit jaar zijn bezoekers weer van harte welkom bij de Amersfoortse musea tijdens het Nationaal Museumweekend op 5 en 6 april 2014.

Museum Flehite en het Mondriaanhuis, beide gelegen in de binnenstad van Amersfoort, zijn dit weekend gratis toegankelijk voor publiek. Meer dan 300 musea in het land zijn tijdens het Museumweekend gratis of voor een klein bedrag te bezoeken.

In Museum Flehite is de tentoonstelling ‘De collectie verrijkt’ te zien. Bezoekers maken kennis met een gevarieerde selectie van aanwinsten waarmee de museumcollectie sinds 2000 is aangevuld. Te zien zijn werken van o.a. Dirk Boode, Albert Fiks, Engelbert L’hoëst, Lotte Mayer, Uwe Poth, J.P van Wisselingh, H.J. Wolter en Matthias Withoos. Daarnaast presenteert Museum Flehite werken van de grafisch kunstenaar M.C. Escher, bekend van zijn ‘onmogelijke’ constructies, studies naar oneindigheid en in elkaar passende patronen die geleidelijk van vorm veranderen.

Tijdens het Museumweekend, op zondag 6 april, organiseren Museum Flehite en Gilde Amersfoort een speciale stadswandeling rondom het indrukwekkende, 17e-eeuwse schilderij ‘Gezicht op Amersfoort’ van schilder Matthias Withoos. Na een uitleg in het museum, waarbij het schilderij in samenhang met de stadsmaquette wordt bekeken, maken bezoekers met de gids een wandeling door de binnenstad van Amersfoort langs gebouwen die op het schilderij duidelijk herkenbaar zijn. Voor de aanloopwandeling worden geïnteresseerden om 14:00 uur in het museum verwacht. Kosten voor de wandeling: € 4,- per persoon (geen korting met Museumkaart).

Mondriaanhuis Amersfoort
In het geboortehuis van Piet Mondriaan maken bezoekers kennis met de persoon Mondriaan, zijn vroege werk en zijn atelier in Parijs. Daarnaast presenteert het Mondriaanhuis tijdelijk een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse constructivist Estella den Boer, wier werk veel overeenkomsten vertoont met dat van Mondriaan.

Ook het Mondriaanhuis biedt tijdens het Museumweekend een stadswandeling aan, in samenwerking met de Amersfoortse Gidsen. Tijdens de wandeling op zondag 6 april brengt een gids met behulp van verhalen en afbeeldingen het Amersfoort van Mondriaans jeugd tot leven. Geïnteresseerden kunnen zich voor de gratis wandeling aanmelden via info@amersfoortsegidsen.nl. De wandeling start om 14:15 uur op het Mooierplein achter het Mondriaanhuis.

Kunsthal KAdE
Kunsthal KAdE is tijdens Museumweekend helaas gesloten wegens de verhuizing naar het Eemhuis. Op zaterdag 3 mei opent Kunsthal KAdE haar deuren op de nieuwe locatie.