Lezing Marjoleine Oppenheim in de Bibliotheek het Eemhuis

Amersfoort – Op zondag 4 mei zal Marjoleine Oppenheim in Het Eemhuis een lezing geven. Zij schreef in haar boek “Over zij en ik” over het kampverleden van haar moeder, en de invloed die dat verleden jaren later had op haar als dochter.

In het dubbelportret “Over zij en ik” beschrijft Marjoleine Oppenheim in hoofdstukken om-en-om de ervaringen van haar joodse moeder in de Tweede Wereldoorlog, haar leven daarna en hoe die ervaringen haar eigen bestaan als kind van een zeer getraumatiseerde moeder beïnvloedden.

Geboren (1922) en opgegroeid in Arnhem kwam Riel van Duren na 1940 in het verzet en hielp joodse kinderen onderduiken. In augustus 1942 werd ze opgepakt en kwam via Westerbork in concentratiekamp Auschwitz; ze werd tenslotte net op tijd in Bergen-Belsen bevrijd. De mentale klappen die ze kreeg, vonden hun weerslag in de relatie met haar man en kinderen.

Marjoleine Oppenheim-Spangenberg (1958) studeerde rechten in Amsterdam, woonde en werkte vijftien jaar in Parijs. Schrijvend ontdekte zij een bijzonder perspectief binnen haar eigen jeugd: gewoontes met een verborgen boodschap. In 1995 was zij met haar moeder en broer in Auschwitz. Ze bevinden zich in bijzonder gezelschap: de historicus Loe de Jong (de man van haar moeder) en prins Claus met zijn drie zonen. Voor haar moeder is het de eerste keer dat zij daar weer terug is. Het bezoek is voor Marjoleine een keerpunt: ze staat oog in oog met een verleden dat niet het hare is, maar dat wel haar jeugd nadrukkelijk bepaalde.

De lezing wordt gehouden op zondag 4 mei vanaf 14:30 uur in de Bibliotheek het Eemhuis.

Toegang: bibliotheekleden en leden Beweging 3.0: € 5,– / niet-leden € 7,50. Van tevoren aanmelden is dringend gewenst en kan via www.bibliotheekeemland.nl.