Rondje Cultuur op 17 april in Eemnes

Eemnes – Het ‘Rondje Cultuur’ op donderdag 17 april, in Eemnes, staat bol van klassieke tradities maar is tegelijkertijd zeer gevarieerd, zoals de vaste bezoekers inmiddels wel gewend zijn. De deuren van de Hilt zijn vanaf 19.30 uur geopend, het programma start stipt om 20.00 uur.

Wie houdt van traditie, mystiek en spektakel, moet een keer bij het gemaskerd carnaval in Venetië geweest zijn. Olga Dol heeft er een boek over geschreven. Aan de hand van schilderijen en foto’s neemt zij de toeschouwers mee naar deze prachtige stad. Zij gaat uitgebreid in op het ontstaan van de maskers, de link met de Commedia dell’Arte en de huidige maskers. Tijdens de lezing toont zij ook mallen en modellen van de maskers van de Commedia dell’Arte en vertelt zij hoe deze gemaakt worden.

Singers Vrouwen Kleinkoor
De 22 dames van het Singers Vrouwen Kleinkoor zingen uit volle borst klassieke koorwerken over liefde, lente, levenskracht, geluk, smart en hoop. De muziek is op hun stemmen gearrangeerd waardoor zij past als een ‘oude jas’. Zowel oude als nieuwe muziek krijgt een plaats, variërend van een eenstemmige canon tot een complete opera. Het amateurkoor legt voor zichzelf de lat aangenaam hoog en bewijst dat klassieke koorwerken allesbehalve saai zijn.

Toon Wortel
In een schuur naast zijn huis aan de Wakkerendijk werkt Toon Wortel al tientallen jaren aan de bouw van prachtige authentieke boerenwagens. Originele en handgemaakte gereedschappen zijn de stille getuigen van vele uren noeste arbeid.
Toon Wortel (69) is geboren en getogen in Eemnes. Hij leerde het vak van zijn vader en begon zo’n twintig jaar geleden aan de bouw van zijn eerste oude boerenwagen. Dat gebeurde in de avonduren, want overdag werkte Toon in de bouw. Het lukte meteen. Vanaf dat moment kreeg hij de smaak te pakken. Met veel gevoel en liefde voor het vak heeft Toon zich het ambacht eigen gemaakt. Op deze avond laat Toon ons zien wat hij maakt en hoe dat tot stand komt.

Na afloop kunt u nog napraten onder het luisteren naar achtergrondmuziek.
De toegang is gratis. Kom op tijd, de zaal wordt voller en voller, dus vol = vol.