4000-ste gevaarlijke fietspaaltje verwijderd

Amersfoort – Op 17 april heeft de Fietsersbond samen met wethouder Buijtelaar van Mobiliteit van de gemeente Amersfoort het 4000-ste gevaarlijke fietspaaltje van Nederland verwijderd. Voor Amersfoort was het het honderdste paaltje.

Fietspaaltjes zijn bedoeld om auto’s te weren, maar kunnen voor fietsers soms bloedlink zijn. Jaarlijks belanden 325 fietsers in het ziekenhuis en melden zich 2500 mensen bij de eerste hulp. De Fietsersbond roept fietsers daarom sinds 2011 op gevaarlijke en overbodige paaltjes te melden.

Ook in Amersfoort hebben we al 100 paaltjes verwijderd. In Nederland staat de teller inmiddels op 4.000. Die mijlpaal werd gehaald op 17 april 2014 toen wethouder Buijtelaar van de gemeente Amersfoort samen met de heer Van Rooijen van de Fietsersbond het 4000-ste paaltje verwijderde in Hoogland.

Betere vormgeving en weghalen van obstakels voorkomt ongelukken
Het merendeel van de botsingen tegen paaltjes en wegversmallingen gebeurt doordat fietsers de obstakels niet of te laat zien. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat dit soort ongevallen vaker gebeurt met ouderen, tijdens fietstochten en trainingsrondjes en op plaatsen waar de fietser onbekend is.

Paaltjes worden gebruikt om misbruik van het fietspad door autoverkeer te voorkomen, maar veel paaltjes zijn overbodig. Vaak is het middel erger dan de kwaal. Daarom adviseren de handboeken paaltjes alleen te overwegen als andere maatregelen onvoldoende effectief zijn gebleken. Bovendien worden eisen gesteld aan de vormgeving van het paaltje:

•Vijf meter inleidende ribbelmarkering op het wegdek.
•Goede verlichting.
•Paaltjes staan bij voorkeur 1,50 meter uit elkaar.
•In een kleur die contrasteert met de omgeving (rood-wit).

Meld gevaarlijke paaltjes op meldpunt Fietsersbond
De Fietsersbond blijft fietsers oproepen om gevaarlijke paaltjes en obstakels te melden op www.fietsersbond.nl/meldpunt. De Fietsersbond zorgt er dan voor dat de opmerkingen bij de desbetreffende wegbeheerder terecht komen.