Koninklijke onderscheiding voor vijf inwoners van de gemeente Baarn

Baarn – Vrijdagochtend 25 april 2014 zijn bij de Algemene Gelegenheid van Koningsdag vier inwoners van Baarn en een inwoner van Lage Vuursche Koninklijk onderscheiden.

De gedecoreerden zijn: Mevrouw W. Beens, Mevrouw I. de Boer – de Ruijter, Mevrouw J.M. van den Ende – Klijberg, Mevrouw A. Flach, De heer J. Hoogendoorn. De Koninklijke Onderscheidingen zijn vanochtend bij de decorandi thuis uitgereikt, waarna men om 13.00 uur feestelijk op het gemeentehuis is onthaald. Degenen, die een onderscheiding hebben ontvangen, hebben zich in de afgelopen jaren op uiteenlopende gebieden zeer verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hieronder volgt per gedecoreerde een korte beschrijving van de verdiensten.

Mevrouw W. Beens (Wietske, 64)
Mevrouw Beens is al sinds 1980 vrijwilligster bij het Leger des Heils, waar zij betrokken is bij het meeschrijven en redigeren van het maandelijks nieuwsbulletin voor het korps Eemland. Sinds 2004 is zij secretaris van het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Baarn en sinds februari 2007 is zij vrijwilligster op de psychogeriatrische afdeling De Regenboog van Verpleeghuis St. Elisabeth. Daarnaast is zij sinds 2003 vrijwilligster binnen de HH Martha Maria parochie.
Mevrouw Beens is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw I. de Boer – de Ruijter (Irene, 73)
Mevrouw Irene de Boer is een sociaal bewogen vrouw die al tientallen jaren onbaatzuchtig de gemeenschap in Lage Vuursche ondersteunt en de mensen met elkaar verbindt. Ruim 48 jaar geleden richtte zij sportvereniging DEVU op, waarvan zij nog steeds voorzitster is. Al meer dan 30 jaar is zij lid van de Contactcommissie Lage Vuursche, die de belangen van de inwoners van Lage Vuursche behartigt en het college van B&W adviseert. Toen er rond 1980 in het dorpje nauwelijks meer sprake was van sociale cohesie, heeft zij tal van sociale activiteiten opgezet en de mensen weer met elkaar in verbinding gebracht. Zij is de inspirator, organisator en coördinator van het jaarlijkse Oranjefeest, de Kunstmarkt en het Houthakkersfeest, dat – sinds de Houthakkers Kampioenschappen er worden gehouden – niet alleen plaatselijk en regionaal bekendheid geniet, maar ook landelijk. Zij was en is actief bij ouderenmiddagen, dorpsbarbecues, jeugdspelen en de bibliotheek.
Mevrouw De Boer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw J.M. van den Ende – Klijberg (Janine, 57)
Mevrouw Janine van den Ende is bestuurder van de VandenEnde Foundation, het particuliere cultuurfonds dat zij samen met haar echtgenoot Joop van den Ende vanuit een sterke maatschappelijke culturele betrokkenheid in 2001 heeft opgericht. Als bestuurder van de VandenEnde Foundation speelt mevrouw Van den Ende een vaak doorslaggevende rol in de gedachtevorming over het beleid, de verdere ontwikkeling daarvan en in de keuze van de afzonderlijke projecten. Het ondersteunen van jonge kunstzinnige talenten en het versterken van de cultuureducatie van jonge kinderen zijn bij uitstek prioriteiten die door Janine van den Ende zijn ingebracht.
De VandenEnde Foundation is tevens initiatiefnemer van het zogenoemde Blockbusterfonds. Dit fonds heeft tot doel kunstinstellingen in staat te stellen belangrijke en onderscheidende culturele evenementen voor een breed publiek te organiseren. Als bestuurder van dit fonds geeft mevrouw Van den Ende mede richting aan de keuze van de te ondersteunen projecten en evenementen.

Naast haar werk als bestuurder van de VandenEnde Foundation heeft zij zich ook zeer verdienstelijk gemaakt als initiatiefnemer van een indrukwekkend aantal tentoonstellingen van hedendaagse kunst. In het merendeel van de 25 theaters die het internationale theaterconcern Stage Entertainment wereldwijd exploiteert, zijn tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst te zien die onder de supervisie van Janine van den Ende tot stand zijn gekomen. Al enkele jaren – en sinds 2012 als voorzitter – maakt zij deel uit van de jury van de Johannes Vermeerprijs. Ook daarmee zet zij zich in voor de hedendaagse kunst, architectuur en vormgeving.

Mevrouw Van den Ende heeft ook een niet te onderschatten rol gespeeld bij de ontwikkeling van Parc Spelderholt. Parc Spelderholt stelt zich ten doel jongeren met een verstandelijke beperking te helpen in hun ontwikkelingsmogelijkheden. In 2004 werd het oorspronkelijke complex uitgebreid met een zorghotel, waar jongeren met een functiebeperking onder begeleiding in het arbeidsproces worden opgenomen. Janine van den Ende heeft hierbij niet alleen van advies gediend, maar ook samen met haar echtgenoot deze uitbreiding in belangrijke mate financieel mogelijk gemaakt. Als privépersoon gaf zij – samen met haar man – eveneens financiële ondersteuningen aan diverse kunstinstellingen, zoals Het Nationale Ballet en Het Concertgebouw.

Deze zeer uiteenlopende initiatieven en activiteiten van Janine van den Ende-Klijberg onderstrepen haar bijdrage aan onze samenleving en vormen meer specifiek een niet te onderschatten bijdrage aan het culturele klimaat van ons land.
Mevrouw Van den Ende is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw A. Flach (Annie, 73)
Mevrouw Flach is al 25 jaar lang een zeer gewaardeerd vrijwilligster bij Vereniging ‘Dit Koningskind’ afd. ’t Gooi-Utrecht/West. Ook bezocht zij 25 jaar lang wekelijks een cliënt van Sherpa (Sherpa ondersteunt mensen met een beperking) en gaf zij daar 16 jaar lang maandelijks catechisatie aan een aantal mensen met een verstandelijke beperking. Van 1995 tot 2007 zette zij zich jaarlijks in voor Stichting ‘De Oase’ waar zij ouderen en mensen met een beperking begeleidde tijdens een vakantieweek. Sinds 2000 is zij vrijwilligster bij Stichting Welzijn/De Leuning.
Mevrouw Flach is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J. Hoogendoorn (Jan, 59)
De heer Hoogendoorn is drie raadsperiodes als volksvertegenwoordiger voor het CDA actief geweest in de gemeenteraad van Baarn. Vanwege de uitslag van de recente gemeenteraadsverkiezingen keerde de heer Hoogendoorn niet terug in de raad. Op grond van artikel 14 van het Ordereglement komt de heer Hoogendoorn in aanmerking voor een Koninklijke Onderscheiding. Bovendien getuigt zijn inzet van ‘een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling’.
De heer Hoogendoorn is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.